Најбољи укуси југа Србије на Дану царибродске шушенице

Аутор: Gdjakovic
34 посета

Димитровград је овог викенда био домаћин једне од најпознатијих гастрономских манифестација у Србији – Дани царибродске шушенице. Очекује се да ће за два дана ову манифестацију посетити више од 15.000 људи, што је више него три пута број становника града.

Манифестација је у потпуности посвећена царибродској шушеници – јединственом деликатесу од димљеног свињског меса. Душица, домаћица из села Ракита, открива да је тајна овог производа у традиционалном начину припреме.

„Месо сушимо у пушницама на буковом дрвету, без адитива или вештачких додатака. Све је потпуно природно. Можда тајна и није тајна, већ у томе да волите оно што радите и да се трудите,“ каже Душица, која се овим послом бави већ десет година. Њена породица производи преко 80 различитих производа током целе године, а царибродска шушеница се продаје по цени од 1.800 динара по килограму.

Поред домаћих произвођача, манифестацију су обележили и бројни гости из земље и иностранства. Организатори, на челу са Спортско-рекреативно-туристичким центром Цариброд, истичу да се ове године руше рекорди по броју учесника и посетилаца.

„Ове године имамо преко 270 метара штандова у главној хали, као и 105 метара у главној улици. Атмосфера је карневалска, а Димитровград нуди све укусе и мирисе југа Србије – од чувене шушенице, преко шопске салате, до овчетине на пару,“ каже директор центра, додајући да је манифестација значајна и за локалну економију.

Поред дегустације шушенице, посетиоци су имали прилику да уживају у културно-уметничком програму и концерту Дејана Матића. За најбоље произвођаче и најлепше уређене штандове додељене су награде, а организатори поносно истичу да је манифестација номинована за престижну награду „Туристички цвет Србије.“

Још 106 милиона динара за развој руралног туризма

„Царибродска шушеница је симбол нашег краја и део културног наслеђа које чувамо и преносимо с генерације на генерацију. Позивамо све да нас посете и уживају у чарима наше традиције,“ закључује један од организатора.

Димитровград је овог викенда показао да гастрономија може бити важан замајац развоја туризма, културе и привреде једног региона.

Извор: Радио Београд 1

Srodni tekstovi

1 коментар

Barbaros su kaçak tespiti 16. новембар 2024. - 20:23

Barbaros su kaçak tespiti Sarıyer su kaçağı tespiti: Sarıyer’de su kaçağı için en güvenilir ve hızlı çözümler burada. https://www.voyage-to.me/ustaelektrikci

Одговори

Оставите коментар