Има много лепих села али као ово нема!

Аутор: Gdjakovic
305 посета

На нешто више од сат времена вожње од Новог Сада, недалеко од Зрењанина и ушћа Бегеја у Тису, налази се омалено село Бело Блато.

Окружење насеља чине четири језера – Бело језеро, језеро Коча на чијој је „обали“ Бело блато, језеро Мика и језеро Јоца.

На западној страни села налази се и Специјални резерват природе „Царска бара“, поред ког се налази стари ток Бегеја, одмах уз нови ток ове реке.

Само село чини свега 13 улица унакрсно распоређених под углом од 90 степени, па из птичије перспективе ово насеље изгледа као квадрат.

Улице су, уједно, једно од најлепших атракција Белог блата. Неколицина њих са обе стране има дрворед сибирског бреста, али и других врста, што поглед са краја на крај улице чини несвакидашњим:

Дрворед од 900 сибирских брестова је засађен 1997. године одлуком Савета месне заједнице, а у читавом селу постоји више од 3.000 стабала разних врста.

Први пут насељено половином 19. века, ово место данас броји свега око хиљаду становника.

Ипак, у тих хиљаду људи, осим Срба, неки су пореклом из Словачке, Мађарске, Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Русије, Албаније, Грчке и осталих држава ближих и даљих Србији. Сви живе заједно, у складу, проблема у селу никад није било.

Бело Блато можда не нуди садржај за вишедневни боравак, али је једна од лепших дестинација у околини Новог Сада за чији обилазак вам је довољно једно поподне.

До овог места можете доћи преко Жабља и Зрењанина, а можете ићи и преко Ковиља, Шајкаша и Титела. У оба случаја ваше путовање трајаће око сат времена.

Извор:

https://vojvodinauzivo.rs/selo-sa-najlepsim-drvoredom-i-cetiri-jezera-na-sat-vremena-od-novog-sada-foto/

Srodni tekstovi

Оставите коментар