Изузетни потенцијали за развој туризма и пољопривреде источне Србије

Аутор: Gdjakovic
296 посета

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је данас у Зајечару са директором Регионалне агенције за развој источне Србије (РАРИС) Владаном Јеремићем о пројектима и активностима ове агенције и сарадњи која би осигурала одрживи развој овог дела наше земље.

Министар Ђерлек оценио је да источна Србија има изузетне потенцијале за развој у различитим областима, пре свега туризму и пољопривреди, додајући да је неопходно пронаћи начин како би они били максимално искоришћени у циљу унапређења привредног развоја и бољег живота грађана.

Директор Агенције Владан Јеремић истакао је да РАРИС има водећу улогу и у прекограничној сарадњи са више десетина реализованих међународних пројеката. Значајну сарадњу, како је навео директор, Агенција је успоставила и са Индустријско-хемијским парком у Прахову, који је важан покретач развоја овог дела српске привреде.

Једна од активности РАРИС-а, како је навео Јеремић, фокусирана је на рурални развој овог региона кроз практичне тренинге и препоруке сеоским домаћинствима и газдинствима која се бави туризмом. Он је истакао да регион источне Србије привлачи велики број туриста, захваљујући археолошком локалитету „Лепенски вир“, Старој планини и Соко Бањи, где се бележи и преко милион ноћења годишње. Јеремић је подвукао и значај увођења дигитализације музејским установама, како би се унапредиле туристичке понуде овог краја.

Када су у питању пројекти у области пољопривреде, министар Ђерлек је навео да је приоритетан задатак успостављање системске подршке пољопривредницима у сектору сточарства, које у овом делу Србије има одређен потенцијал, кроз различите видове подстицајних мера.

Он је похвалио сарадњу ове регионалне агенције са малим предузетницима и приватним сектором као и подршку развојним иницијативама које се заснивају на институционалном повезивању.

Током посете Зајечару, министар Ђерлек је, са представницима Агенције и директором Народног музеј Вујадином Милошевићем, обишао ову установу културе, као и Радул-бегов конак “Стари Зајечар”.

Srodni tekstovi

Оставите коментар