Позив за мајсторе ручног рада: Пријавите се за учешће на изложби „100 жена – 100 минијатура“

Аутор: draganadpetrovic
750 посета

Национално удружење произвођача рукотоворина Етно мрежа уз подршку НАЛЕД-а упућује позив занатским удружењима, женама и младима широм Србије и региона југоисточне Европе,који се баве старим техникама ручног рада, да своје умеће представе јавности у оквиру 9.регионалне жириране изложбе “100 жена – 100 минијатура”.
Позив је отворен још два месеца, а тема изложбе је “Чувари традиције”. Сви заинтересовани до 15. септембра могу да пошаљу експонате у техникама веза и златовеза, нецања и хеклања,пустовања, ткања, керамике, као и минијатуре израђене комбинованим техникама. Сви аутори који пријаве учешће на изложби имају прилику да се афирмишу и добију признање струке и јавности за свој рад, али и вредне награде.
Позив је упућен и општинама, канцеларијама за локални развој, месним заједницама да информишу и анимирају ауторе да пријаве учешће, а локална заједница са највећим бројем експоната добија специјално признање дипломатског жирија.
Валери Лејн, супруга канадског амбасадора и дипломатска покровитељка изложбе минијатура,нагласила је значај ове манифестације која слави културно наслеђе и креативно предузетништво жена и младих.
– Појединачно, ови комади представљају израз креативности аутора, иза којих стоје десетине
сати посвећености и вредног рада. Сваки експонат садржи вековима старе, традиционалне
мотиве и технике, осавремењене од стране нове генерације, уз подршку локалних заједница и
занатских удружења које окупља Етно мрежа – изјавила је Лејн.

Илустрација: Циљ је мотивисати младе жене да се баве израдом рукотворина
Изложба 100 жена – 100 минијатура је јединствена манифестација која поставља високе стандарде у техникама за израду рукотворина са циљем активног очувања традиционалног наслеђа Србије. Организује се по угледу на жириране изложбе у иностранству, а циљ је мотивација жена и младих који се баве производњом рукотворина.
– Учешће на изложби минијатура у старим техникама, поред медијске пажње и признања стручне јавности, веома је важно за мене која сам регистрована предузетница, али је важно и за жене које раде од куће. Сваке године се радујем изложби и позивам све заинтересоване жене и младе да се опробају у техникама које најбоље познају – истакла је Данијела Јеринкић, власница кикиндског бренда „Фрајла“ и вишеструко награђивана учесница изложбе минијатура.
Пријавни формулар могуће је преузети са сајтова 1000zena.rs и etnomreza.rs. За најуспешније минијатуре и младе ауторе, припремљене су и новчане награде, а изложбена поставка ће бити одржана у Београду. Мотиви које ауторке и аутори треба да обраде везани су за традицију Србије и могу бити средњовековна орнаментика (фреске и манастири), етнолошка грађа или су у вези са ћириличним писмом. Технике којима се могу служити приликом израде су ткање, вез и златовез, керамика и пуст, нецање и хеклање или комбинована. Етно мрежа је кровна асоцијација произвођача рукотворина из целе Србије организованих у занатска удружења и задруге које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника.

За више информације, пишите нам на etnomreza@yahoo.comили позовите 062/ 175 82 46.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар