Међународни дан жена на селу: Рад од јутра до мрака

Аутор: draganadpetrovic
421 посета

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ / ИВАЊИЦА: Тежак рад од јутра до мрака, послови у кући, њиви и у штали оно су што боји дане жена на селу. На њиховим леђима најтежи је терет. Тако је било пре пола века, а тако је и данас 15. октобра, кад се обележава Међународни дан жена на селу.

– По мени је жена на селу већа личност него запослена жена, жена на селу има кућу, двористе и све се од ње очекује. Када заврши кућне послове, од пеглања, распремања, чишћења и кувања, иде на њиву, из њиве иде у шталу да намири стоку, па се врати на њиву, а често као и ми, док смо се бавили повртарством не спава како би све стигла”, каже за РИНУ Рада Петровић из села Станчићи код Чачка.

Оне неретко раде и по 12 сати дневно, нарочито током летње сезоне кад су у јеку пољопривредни радови на њиви и у воћњацима. Без слободних викенда, већина њих одмара само кад су црквеном календару имена светаца исписана црвеним словима. На њих у већини случајева од ране зоре чекају краве и овце у штали, а затим кад те обавезе заврше на ред долазе кућа и кухиња.

– До града идем само у набавку или код доктора – и то на брзину. Одем до града, али како стигнем тако журим да се вратим кући, јер посла увек има много, а све чека на мене јер не знам куд ћу пре. Гледам људе у граду, шеткају се по парку и одмарају, а ја једва чекам да дође аутобус да се вратим кући”, прича за РИНУ Љубинка из горњомилановачког села Шарани.

Поједине жене на селу су за свој вредан и предан целодневни рад, од својих мужева ипак добиле признање и постале носиоци пољопривредних домаћинстава. Бранка Лазовић из села Липница, пре 20 година напустила је посао у друштвеној фирми и са супругом, на породичном имању почела да се бави сточарством и једна је од ретких у овом крају на коју се води газдинство.

– Вероватно је мој муж либералнији од осталих и препустио ми је домаћинство. Увек сам имала његову подршку и нисмо делили послове искључиво на мушке и женске, већ смо све радили заједно”, каже Бранка.

У Србији је само пет до 10 посто домаћинстава регистровано на жене, а међу њима је најмање пољопривредница млађих од 40 година, око 1 одсто.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/odmaraju-samo-kad-je-crveno-slovo-rade-od-jutra-do-mraka-ovako-zive-srpske-zene-na-selu-15

Srodni tekstovi

Оставите коментар