Шпанци поделили своја искуства на семинару будућност биопрепарата у Србији

Аутор: draganadpetrovic
297 посета

БЕОГРАД – 15.12.2022. Трговинско-економско одељење Амбасаде Шпаније, у сарадњи са Шпанском агенцијом за извоз и инвестиције (ИЦЕX), организовало је семинар на тему Будућност биопрепарата у Србији – искуства из Шпаније, који су отворили амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији, Његова екселенција г. Раул Бартоломе Молина и шеф економског одељења Амбасаде Шпаније у Београду, Хосе Лопес Томас де Каранса.

Циљ семинара био је представљање тренутног стања и перспективе органске пољопривредне производње у Србији и Шпанији и у светлу тога, употреба биолошких препарата за прехрану и заштиту биља.Представник шпанског удружења Биовехен (Biovegen) које окупља све релевантне актере из области развоја и производње биопрепарата (производне компаније, удружења, технолошке и истраживачке центре, итд.) представио је модел јавно – приватног партнерства, подржаног од стране Министарства науке и иновација Шпаније, по коме ово удружење функционише служећи као платформа и подршка за истраживање и развој у овој области као и за ефикаснију сарадњу и комуникацију свих релевантних актера и заступање њихових заједничких интереса и иницијатива које олакшавају развој сектора.

Илустрација: Шпанија је један од највећих произвођача поврћа у Европи

По информацијама које је представио г. Давид Лапуенте из Биовехена, Шпанија се истиче по свом лидерству у пољопривредном сектору на међународном нивоу као један од главних произвођача и извозника воћа и поврћа. Такође, један од главних органских произвођача по површини у Европској унији (ЕУ), са 2,4 милиона хектара. Поред тога, тренд органске производње у Шпанији расте, а тиме и употреба органских препарата. Шпански произвођачи органских ђубрива и препарата за прехрану налазе се данас на челу сектора, нудећи широк спектар производа за веома различите услове и сорте. На овај начин створена је добра синергија између произвођача технологије и пољопривредних произвођача, омогућавајући Шпанији да се позиционира као лидер у оба сегмента. Како би ово и потврдили, публици се у наставку представило 5 шпанских компанија.

Илустрација: Шпанци се истичу и у производњи нара
Догађај је затворен панелом у коме су, поред Биовехена, учествовали и Др. Славица Вуковић из Департмана за фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду, г. Жарко Милутиновић из компаније Атос фруцтум, г. Ђуро Пауновић из компаније Делхаизе Србија и који су свако из свог угла, дали увид у развој и будућност органске производње како у Србији и Шпанији, тако и глобално.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар