Четири савета за планирање пролећног засада органске производње

Аутор: draganadpetrovic
387 посета

Зима је право време за планирање пролећних засада. Стручњаци за органску производњу из чувеног  Родел Института поделили су четири савета како да испланирате ефикасан засад пролећа који ће вам донети највећу зараду.

1. Није све под конац
Многи органски произвођачи желе да њихов засад буде савршен, што би рекао наш народ „да све буде под конац“. Међутим, како истичи органски стручњаци из Родел Института чак и ако није све савршено то је потпуно у реду. Као што знају сви органски произвођачи сваки засад је јединствен за свако газдинство у зависности од врсте усева које узгајате, распореда на самој њиви, циљева производње и још много тога.Израда плодореда је процес а не једноставан рецепт а најбоље резултате ћете добити уколико се консултујете са стручњацима који ће на основу врсте земљишта одредити шта је најбоље и где да засејете како бисте добили највеће приносе.

Илустрација: Обезбедити пласман робе један је од најважнијих чинилаца успешне производње

2. Продаја рода пре сетве
Продаја рода, без обзира којом врстом органске производње се бавите је често највећа и најтежа ставка у производњи.Како саветују стручњаци зима је право време да започне са потрагом за купцима за вашу робу и пре него што на пролеће посејете или посадите прву биљку. Куповина семена или расада на пролеће је огромна инвестиција па многи произвођачи посежу за кредитима како би имали довољно новца за скупе пролећне радове. Пре подизања кредите све ставите на папир, добро израчунајте пре него што ставите потпис на уговор о кредиту како бисте били сигурни да ћете моћи и да га вратите. Зато је важно да имате обезбеђено тржиште на коме ћете пласирати своје производе јер уколико након бербе не будете имали где да пласирате робу потпуно је извесно да ћете се наћи у озбиљним финансијским проблемима. У потрази за купцима искористите ресурсе које нуди интернет и друштвене мреже, пријавите се у групе органских произвођача како бисте стално били у току и лакше долазили до купаца. Уколико имате мањи засад покушајте да своје производе пласирате на локалном тржишту јер ћете на тај начин уштедети на транспорту који је све скупљи.

3. Учите на грешкама
Искуство је непроцењиво посебно уколико нисте почетник у органској производњи. Како саветују стручњаци из Родел Института најбоље би било да сваке године водите „Књигу поља“ у коју ћете прецизно уписивати све проблеме које сте имали претходне сезоне од болести до штеточина. На овај начин ћете имати преглед и оквиран увид шта можете очекивати наредне сезоне. Ако сте, рецимо, претходне године имали проблем са одређеном врстом корова заротирајте место где садите одређену културу и посадите нешто друго што ће се брже и лакше изборити са коровском биљком. Књига поља можда јесте досадна, често сте уморни кад се вратите увече након напорног дана на њиви па немате ни воље ни жеље да било шта пишете. Али, сетите се колико ће вам ове информације значити за планирање новог засада. Осим тога на овај начин избећи ћете најчешће грешке које понављате из године у годину.

Илустрација: Салата је увек добар избор уколико желите да искористите период између две сетве

4. Важно је да земља није гола

Када сте направили детаљан план за наредну сезону можете већ да размишљате о набавци семена и све га што вам је потребно за наредну сезону. Испланирајте сваки дан наредне сезоне и уколико имате било какав празан ход након бербе размислите шта бисте од брзорастућих биљака могли да посејете на тој парцели. Најважније је да земља не буде гола, односно да стално имате неки усев. Можда вам неће донети онолико новца као што вам додони примарна производња али сваки динар добро дође. Осим тога засејана парцела доприноси лакшем сузбијању корова, контроли хранљивих састојака и садржајем воде у земљишту. Размислите и о сејању биљака које доприносе повећању хумуса у земљишту што ће вам се итекако исплатити.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар