Уговорен извоз од седам милиона евра на Сајму органске хране у Нирнбергу

Аутор: draganadpetrovic
306 посета

Српске фирме из области органске хране су на Међународном сајму „Биофацх“ у Нирнбергу имале више од 400 састанака са купцима из региона, али и из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Француске и Холандије, показује прелиминарни извештај о учешћу на сајму.

Вредност уговорених извозних послова процењује се на преко седам милиона евра са сајму који је одран од 14. до 17. фебруара и ге се у Нирнбергу представило дванаест српских компанија из прехрамбене индустрије.

Предраг Младеновић из компаније „Ecoagri Serbia“ из Беле Цркве, која производи органско брашно и пшеницу и 95 одсто производа извози у Немачку и Швајцарску, истиче да је овогодишњи наступ био један од најуспешнијих.

– Остварили смо конкретне резултате, посебно када је реч о брашну где нас очекује сарадња са партнерима из Мађарске, Хрватске, Грчке и Румуније – каже Младеновић.

Директор компаније „Фруторга“ из Прокупља истиче да су на сајму кроз разговор са партнерима испитали тржиште и сазнали шта могу да очекују у овој сезони.

– Са неким компанијама већ разговарамо о сарадњи, послали смо узорке на анализу и надамо се да ћемо остварити сарадњу у будућности – рекао је Пауновић.

 

Илустрација: Овогодишњи наступ српских произвођача органске хране био је међу најуспешнијима

Добро припремљени за странце

У компанији „БМД“ Ариље, која се бави производњом сувих печурака, истичу значај подршке Привредне коморе Србије и Швајцарског програма за промоцију извоза (SIPPO) у припреми за сајам. Посебно истичу семинаре посвећене промоцији производа потенцијалним купцима као и радионицама о одрживости производње.

Директорка те компаније Драгана Маслар истиче да је наступ на сајму био прилика за успостављање нових контаката, и додаје да су за српске печурке највише су заинтересовани купци из Швајцарске, Италије, Чешке, Немачке, али и Бразила.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Овогодишњи наступ организован је под слоганом „We speak organic – Organic product from Serbia – Tradition Transformed into Innovation“, а уз подршку подршку Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију извоза (SIPPO) и Националном асоцијацијом „Сербиа Органица“.

На сајму у Нирнбергу учествовали су „Menex“ из Крушевца, „Ecoagri Serbia“ из Беле Цркве, затим „Master food“ из Ужица, „Фруторга“ из Прокупља, „Медино“ из Крњева, „БМД“, „Дреновац“ и „Yugotrejd“ из Ариља, као и „Organik fruit trade“ из Шапца, „ИТН Гроуп“ из Београда, „Агро-бис“ из Блаца и „ЕС комерц“ из Пријепоља, наводи се на сајту Привредне коморе Србије.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/199781/uspesan-nastup-srpske-organske-hrane-na-biofach-2023/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар