Објављено ко може да даје сертификате за органску пољопривреду

Аутор: Gdjakovic
219 посета

СПИСАК ОВЛАШЋЕНИХ КОНТРОЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА КОНТРОЛЕ И СЕРТИФИКАЦИЈЕ У ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ ЗА 2024. ГОДИНУ (Објављено у „Службеном гласнику РС”, број 4/24  од 19. јануара 2024. године)

  1. Послове контроле и сертификације у органској производњи за 2024. годину обављају следеће контролне организације:

1) „CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA DOO CIN BEOGRAD (STARI GRAD)”, Београд, Змаја од Ноћаја 11;

2) „ECOCERT BALKAN DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU, BEOGRAD (ZEMUN)”, Београд, Славонска 18;

3) „DOO ORGANIC CONTROL SYSTEM SUBOTICA”,  Суботица, Трг  цара Јована Ненада 15;

4) „ECOVIVENDI doo BEOGRAD (ZVEZDARA)”, Београд, Воје Вељковића 14, спрат: 1, број стана: 4;

5) „TMS CEE D.O.O. BEOGRAD”, Београд, Рудничка 14;

6) „PREDUZEĆE ZA TEHNIČKA ISPITIVANJA I ANALIZE SGS BEOGRAD DOO BEOGRAD”, Београд, Јурија Гагарина 7б;

7) „PROFI LAB DOO BEOGRAD”, Београд, Веле Нигринове 1, спрат: 2;

8) „ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА”, Београд, Каћанског 13;

9) „DOO JUGOINSPEKT-NOVI SAD PREDUZEĆE ZA KONTROLU KVALITETA I KVANTITETA ROBE I USLUGA, NOVI SAD”, Нови Сад, Дунавска 23/I.

Каква су искуства произвођача?

Гордана Шошкић Фото: Архива Агробизнис магазина

У биофарми Шокшић у селу Тараш код Зрењанина припрема органског поврћа за тржиште се обавља ручно. Слично је и у претходним фазама рада у којима не сме да се користи ништа од пестицида. То једном годишње провери овлаштена контролна организација којих је шест у Србији.
Гордана Шошкић, произвођач органског поврћа:  „Тренутно нас има око 500 индивидуалних произвођача као носиоца сертификата, али произвођача има много више органских, око 7000, али тај број повећавају произвођачи гђе се производи јагодичасто, воће, малине, боровнице и тако, и они имају групни сертификат“.

Добијање сертификата омогућава да се користи све од поврћа произведеног по принципима органске
производње. Семе бундеве се припрема тако што се суши, суши се негде око две недеље и након тога се само
пакује. Купци га користе тако што само пеку у рерни, ништа више. Породица Шокшић гаји поврће на 10 хектара. Има и 15 коопераната. Све произведено иде у домаће трговинске ланце.
Гордана Шошкић, произвођач органског поврћа: „Нама највећи изазов је увоз органских производа, јер сматрам да би требало сигурно прво да потрошимо наше ресурсе, наше органско поврће, па тек онда да увозимо“.
Органска производња поврће у селу Тараш опстаје због идеалних услова које ово село има. Није на
лавном путу, има мале парцеле на око 500 хектара површине, у приобаљу је тисе, а земљиште је делом песковито или са посебно плодним алувијалним наносом из реке.

Извор: Министарство пољопривреде, РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар