Недимовић: У Србији 24.000 хектара под органском производњом

Аутор: draganadpetrovic
539 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да се последњих година све више пољопривредника одлучује на органску производњу и истакао да је у Србији под органском пољопривредном производњом око 24.000 хектара земље.

Недимовић је рекао да се на малим парцелама највећи профит може остварити ако се пређе у систем органског воћа и додао да је то данас исплативо јер се органска храна тражи не само на западу, већ свуда.

„Све изнад 200 метара надморске висине у Србији, западна Србија поготово, али исто тако и источна, све може врло лако да се конвертује у органску пољопривредну производњу, да се направи много већи профит, јер тамо хемије никад није ни било”, рекао је Недимовић.

Објаснио је да је органска храна она која се добија без коришћења хемијских средстава, већ искључиво од природних средстава за заштиту биља.

„То је код нас кренуло да се развија. Ми данас имамо негде око 24.000 хектара под органском пољопривредном производњом”, истакао је Недимовић.

Навео је да су недавно Словенци продали популарну апликацију Кинезима и за тај новац у Банату купили више од 4.000 хектара земље.

„Они на 3.800 хектара хоће да успоставе органску пољопривредну производњу. То ће бити највећа платформа органске пољопривредне производње, ја сам потпуно убеђен у читавој Европи”, рекао је Недимовић, преноси Танјуг.

Илустрација: ИТ стручњаци улажу у органску производњу/ Фото: Pixabay

Каже да је у последње време упознао доста ИТ стручњака који су уложили у пољопривреду.

Говорећи о суши до које је дошло овог лета због високих температура, Недимовић је рекао да ће због суше бити мањи принос кукуруза него што је очекивано.

„Очекивали смо да надмашимо рекорд из 2020. године. Ми ћемо имати једну просечну годину на глобалу Србије”, рекао је Недимовић и додао да ће у појединим местима где је било кише принос бити бољи.

Објаснио је да од количине воде зависи какав ће бити принос кукуруза и због тога је, истиче, веома важно што је држава у последње две, три године улагала у систем наводњавања.

Илустрација: Органска производња врло исплатива/ Фото: Pixabay

„Тренутно радимо тридесетак пројеката, више од 100.000 хектара ћемо ставити у функцију са система за наводњавање. И дефинитивно то је будућност”, закључио је Недимовић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/486106/U-Srbiji-24-000-hektara-pod-organskom-proizvodnjom

Srodni tekstovi

Оставите коментар