Настављају се рекорди у извозу органске хране, а извозимо у више од 30 земаља

Аутор: draganadpetrovic
398 посета

Вредност извоза органских производа већ годинама бележи константан раст. И у 2022. порастао је у односу на претходну годину и то на 68,5 милиона евра.

Тиме је уједно остварен рекордан износ од 2012. године, када је пласман био тек 3,74 милиона евра, а од када су први пут ови подаци постали део информационог система Управе царина, објавило је Удружење „Сербија органика”.У часопису који доноси вести из органске производње наводи се да је више од 80 одсто органских производа из Србије намењено извозу. Удео наше земље у пласману органског воћа у ЕУ свежег или сушеног, не рачунајући цитрусе и тропско воће, у 2021. износио је 8,4 одсто. У више од 30 држава извезено је највише замрзнутог органског воћа, а најавише јагодастог: малине, купине, боровнице, рибизле, јагоде. Поред јагодастог воћа, извозили смо и замрзнуту вишњу и шљиву. Као се наводи, органско сушено воће, као и воћни концентрати и пиреи, такође чине велики удео у укупном извозу.

–Оптимистичан податак је и да све више почињемо да извозимо прерађене органске производе– истичу у овом удружењу.

Илустрација: Добра вест је да извозимо све више готових производа који су скупљи од сировина

Традиционално, органске пољопривредне производе највише смо пласирали на тржиште Европске уније (Немачка, Холандија, Аустрија Француска, Италија, Пољска, Италија), затим у САД и Канаду.
Како би се домаћа јавност упознала са предстојећим законским изменама које се очекују у домену органске производње, „Сербиjа oрганика” припремила je приручник под називом „Водич у нове прописе за органску производњу“, ауторке Иване Симић. Како се наводи, важећи закон припреман је у складу са тада важећим прописима Европске уније. Међутим, њиме нису обухваћене све области, а Европска комисија донела је 2018. године и нову уредбу која уређује област органске производње. У циљу усклађивања наших прописа са овом новом уредбом, Министарство пољопривреде почело је са припремама нових законских решења у области органске производње.

Илустрација: Расту површине под органском производњом у Србији

Поред тога што ће уредити потпуно нове области, које нису обухваћене важећим прописима, детаљније ће бити уређене поједине области, а донеће и већи број измена које ће се у будућности одразити на функционисање сектора органске производње који се више од једне деценије регулише у складу са важећим законом.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/549379/organski-proizvodi-izvoz

Srodni tekstovi

Оставите коментар