Међународни фестивал органских производа „Биофест“ у Суботици

Аутор: draganadpetrovic
388 посета

У Суботици је јуче отворен 17. Међународни фестивал органских производа „Биофест“. Током два дана, учесници из Србије, Хрватске и Републике Српске, разменују искуства са циљем развоја органске хране и сеоског туризма, а у фокусу овогодишње сајамске манифестације је „Зелена агенда“.Производња воћа и поврћа у пластеницима на имању у Ченеју већ десет година једини је извор прихода трочлане породице Наде Летић која каже да се од овог захтевног, али лепог посла може пристојно живети.

„Производимо салате, међу којима је и врста коју једино ми узгајамо у Војводини. Наравно, гајимо и остало органско поврће као што су краставци, парадајз, паприка“, каже Нада Летић, произвођач органске хране из Ченеја.Покрајински секретаријат за пољопривреду помаже произвођачима доделом средстава за набавку опреме, као и у сертификацији органске хране како би подстакао ову грану пољопривреде која има велики потенцијал у Војводини.

„Под органском производњом у Војводини је, према проценама, од 6.000 до 8.000 хектара, а преовладава повртларство. То је мало у односу на то какве имамо могућности, не само у Војводини него и у целој Србији“, каже Младен Петреш, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

Илустрација: Под органском производњом у Војводини је, према проценама, од 6.000 до 8.000 хектара / Фото: Pixabay

Поред домаћих, на Међународном фестивалу органских производа „Биофест“ у Суботици, учествују и произвођачи органске хране из Хрватске и Републике Српске како би разменом искустава унапредили ову врсту пољопривреде у региону.

„Ми смо се до недавно углавном бавили сакупљачком производњом шумских плодова, лековитог биља и гљива. Током претходних неколико година појављују се произвођачи који се баве и воћарством, повртларством и ратарством“, каже Драгана Зец из Министарства пољопривреде Републике Српске.У Хрватској је у развоју онлајн продаја органских производа.

„Окупљамо локалне произвођаче у околини од стотину километара од града Осијека. Радимо без складишта, што значи да свежа роба одлази директно код купца. Задовољни смо. Поштујемо еколошке стандарде, а промет нам стално расте“, каже Јурај Бучевић из Удруге „Слап“ из Осијека.

„Зелена агенда“ кључна је тема учесника 17. „Биофест“-у у Суботици.

Илустрација: Органски краставац један је од адута породице Летић

„У фокусу овог „Биофест“-а је „Зелена агенда“ која је револуционарна и за Европу и за Западни Балкан. Овом приликом бићемо у прилици да чујемо како се у целом региону припремају за имплементацију тог плана који ће бити реализован у наредних 50 година“, објашњава Сњежана Митровић, координаторка Организационог тима „Биофест“- а.

Поред размене искустава чији је циљ унапређење производње органске хране у региону, учесници Међународног фестивала „Биофест“ усмерени су и на развој сеоског туризма због чега ће посетити и Винарију „Петра“ на Палићу и „Рока салаш“ на Лудашу.

Извир: http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/u-subotici-poceo-medjunarodni-festival-organskih-proizvoda-biofest_1277919.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар