Ко су Словенци који су купили 4.000 хектара у Банату?

Аутор: draganadpetrovic
959 посета

Творци чувене видео игрице Токинг Том која је својевремено залудела цео свет, Словенци Иза и Само Логин продали су компанију за милијарду долара и купили више од 4.000 хектара земљишта у Банату, на којој планирају да се баве органском производњом.
Да им је то намера, пре неколико дана потврдио је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
„На 3.800 хектара они желе да успоставе органску пољопривредну производњу и то ће бити највећа платформа органске пољопривредне производње у Европи“, рекао је Недимовић гостујући на ТВ Хаппy. Он је тада нагласио како се све више људи у Србији бави органском пољопривредном производњом, те да и сам зна све више оних који из ИТ сектора одлучују да се окрену пољопривреди. Пре 12 година основали су ИТ стартап а после низа покушаја да направи апликацију која би могла да им донесе новац, али и славу, успели у томе са Токинг Томом. Ова апликација, мачак који са вама разговара, кога храните и играте се са њим, доживела је врло брзо планетарну славу, а и данас на Јутјубу „мачак који прича“ има чак 25,8 милиона пратилаца, а његови видео клипови бележе на десетине, поједини и стотине милиона прегледа.
Апликација је скинута више од три милијарде пута, а све то је његовим творцима из Словеније омогућило да направе профитабилну компанију Оутфит7 коју су 2017. продали кинеској компанији за милијарду долара. Тада су одлучили да се окрену неким другим стварима, а део њихове стратегије било је окретање органској производњи.

Илустрација: Органска производња све заступљенија

Због тога су у Србији основали и фирму Логин еко, која се, према подацима из Агенције за привредне регистре бави гајењем жита, легуминоза и уљарица. Фирма је активна у Србији од 2016, последње две године под овим именом, а од ове године су на новобеоградској адреси у Булевару Зорана Ђинђића.
Њихов пројекат у Војводини, рекла је недавно за словеначки дневник Дело Иза Логин, има једну сврху, а то је да омогући здраву храну за све људе.
„Желимо да развијемо технологије и системе о томе како се органска храна може узгајати на великим фармама без компромиса, без да мора да се смањи профитабилност. Знамо да су органске фарме мале, али након три године тестирања ове године добићемо сертификат за органску производњу и постаћемо једна од највећих органских фарми у Европи“, рекла је Логин за Дело. Објашњавајући да ће њихова фарма бити и највећа „мирна“ фарма на свету, Логин је рекла да то значи да неће користити никакве животињске препарате, ђубрива, па чак ни стајско гнојиво.
„Чак и да желимо да узгајамо храну са стабилним ђубривом у целом свету, то не би било довољно. Због тога је потребно пронаћи одржива решења. Ми сами производимо ђубриво од детелине, а један део њива је намењен за раст детелине која служи као ђубриво. Када берете пшеницу, косите детелину и пребацујете је на житно поље, ђубрећи тло. Мислим да то људи никада нису радили на тако великим површинама“, рекла је Логин.

Илустрација: Чак ће и ђубриво бити од биљака, односно од детелине/ Фото: Pixabay

Она каже да је овај начин производње хране требало да започну Немци после Другог светског рата, када је криза глади морала брзо да се реши.
„Мислило се да ће заживети да би се превазишла криза, а да ће се затим фарма вратити у нормалу, са плодоредом. Али то се никада није догодило. Стручњаци упозоравају да, рецимо, земља у Немачкој или Енглеској која је најинтензивније експлоатисана, више неће бити плодна за тридесет година“, рекла је Иза Логин за Дело.
Логинови су основали и Фондацију логин5, на чијем сајту говоре о плановима са органском производњом у Србији. Њихова идеја је да, како истичу на сајту Фондације, њиховим примером органске фарме дају подстрек и локалном становништву, да их инспиришу да се здравије хране и да им покажу да одржива пољопривредна производња има своју перспективу.
Њихова органска производња коју започињу такође је прилика људима у Србији за посао, а визија њиховог, како истичу, амбициозног пројекта јесте успостављање једне велике пољопривредне методе која би била прихватљива за природу, али и људе, цео екосистем.

Илустрација: Производња прихватљива за људе и екосистем

Од ИТ стартапа до њиве
Пре него што су основали своју фирму, Само Логин је био један од директора у словеначком Најди.си, којег је 2007. купио Телеком Словеније. Као мањински акционар добио је део од те продаје и одлучио да направи стартап. Основао је компанију Оутфит 7, која је имала седиште у Лондону, али осам година након што су лансирали Токинг Тома који им је донео осим славе и титулу најбогатијих Словенаца, Логинови су одлучили да продају компанију кинеској фирми Зхејианг Јинке ентертејнмент и окрену су органској пољопривреди. Иза је по струци мастер компјутерских наука који је завршила на Универзитету у Љубљани, док је Само Логин мастер компјутерских наука завршио на Универзитету у Марибору.

Извор: https://www.danas.rs/ekonomija/ko-su-slovenci-koji-su-kupili-4-000-hektara-u-banatu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар