Изазови органског узгоја воћа

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Гајење воћа по типу органске производње је изузетно сложен процес који захтева посебно праћење појаве болести и штеточина. Због тога се предузума читав низ превентивних мера које олакшавају органску производњу.
Прва резидба обавља се на тек посађеним садницама како би се одредила висина стабла. У органској производњи је препоручљиво више стабло у односу на конвенционалну.

Основни задатак воћара је да се током целе године, а нарочито вегетационог периода, одржава задовољавајућа влажност земљишта. Нема високе, редовне и квалитетне производње воћа, док наводњавање не постане широко прихваћена пракса.Обавезно испитати квалитет воде за наводњавање у акредитованим лабораторијама.

Илустрација: Основни задатак је одржавање влажности земљишта током вегетационог периода

Препоручени начини наводњавања за органску производњу су кап по кап и субиригација.Одржавање земљишта је следећа мера која има за циљ, успостављање еколошке равнотеже, спречавање ерозије, оптималну употребу хранива и чување влажности земљишта.

Начини одржавања земљишта у воћњаку су зеленишно ђубрење, компостирање и камени фосфат, органски отпаци и заоравање биљних остатака.Цветање је условљено наследним биолошким особеностима воћних врста и сорти, температуром и падавинама у пролеће.Код истих сорти цветање може почети раније или касније што зависи од више чинилаца при чему најважнију улогу имају: надморска висина, подлога, старост, бујност, резидба и ниске температуре.

С обзиром на последице самоопрашивања или укрштеног опрашивања сорте могу бити самооплодне и самобесплодне. При подизању засада мора се водити рачуна о правилном распореду сорти да би се обезбедило успешно међусобно опрашивање и обилна родност.

Очување разноликости живог света је један од принципа органског воћарства. Осим у заштити од штеточина, корисни инсекти су незаменљиви и код опрашивања.

У преношењу полена значајну улогу имају пчеле које имају кључну улогу у опрашивању.

 

Илустрација: Пчеле имају кључну улогу у опрашивању воћа

Цветање је критичан период, јер настаје у време појаве позних пролећних мразева који могу да униште цветове или тек заметнуте плодове. Праћењем метеоролошких података,може се предвидети појава мразева и применити нека од мера заштите.Заштита од града је постала готово стандардна опрема свих новоподигнутих воћњака било да се ради о конвенционалној или органској производњи.

Противградне мреже су корисне и код позних пролећних мразева, јер је испод мрежа виша температура за један степен у односу на засад који није покривен. А уочено је и да спречавају појаву ожеготина на плодовима.

У органској производњи дозвољена је употреба ђубрива органског порекла, природних минералних и микробиолошких ђубрива, оплемењивача земљишта и биљних препарата. Укупна количина анималног ђубрива која се примењује на органски сертификованим парцелама не треба да прелази 170 кг азота по хектару на годишњем нивоу .

ГЛИСТЕЊАК 1 тона глистењака може да замени 5 тона стајњака. Примењује се у количини 0,2 до 5 кг/м2 а може да се користи и компост.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/02/12/organsko-vocarstvo/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар