Додељене награде на 11. NLB KomBank Organic конкурсу

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

НОВИ САД, 23. маја (Тањуг) – Традиционални NLB KomBank Organic Комерцијалне банке, чланице НЛБ Групе, данас је званично завршен свечаном доделом награда на 89.међународном пољопривредном сајму у Нoвом Саду. Укупно је додељено два и по милиона динара за пет најбољих пројеката узгоја и прераде органске хране. На конкурс је ове године стигао 61 пројекат, 13 из Централне Србије, 18 из Војводине, два из Јужне Србије, 11 из Београда, 10 из Западне и седам из Источне Србије.

Властимир Вуковић (десно) председник извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке

Властимир Вуковић, председник извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке, подсетио је да та банка држи готово 30 одсто тржишта када је о аграру реч и годинама уназад наступа као лидер у исплати субвенционисаних кредита за пољопривреднике. Каже и да због тога имају посебну одговорност да подрже пољопривреднике који се њоме баве на тежи, али одржиив начин. Зато су, додаје, покренули конкурс за подршку органским произвођачима, који раде и стварају уз очување добробити корисника, природних ресурса, биодиверзитета и читавих екосистема. „Посебно нас радује што након више од деценије рада на промоцији ове важне теме, данас сведочимо експанзији органског узгоја и прераде“, казао је Вуковић. Вуковић је рекао и да ће НЛБ Комерцијална банка у наредном периоду наставити да подржава одржив развој читаве заједнице и финансирање зелених пројеката из обновљивих извора енергије. Ове је године Министарство пољопривреде издвојило приближно 380 милиона динара за подршку органској производњи, а министар Бранислав Недимовић каже да ће у наредним годинама то бити и више. „Органска производња полако заузима место које јој и припада, како на домаћем тако и на иностраном тржисту. Подсетићу да су наши највећи купци из Немачке, Канаде, Велике Британије и Француске и само у последње две године смо удвостручили извоз органске хране, од 3,7 на готово 60 милиона евра и са 5.000 на 23.000 хектара. Дубоко верујем да је органска производња будућност за српски аграр, али и најбоља шанса за мала и средња газдинства“, навео је министар. Једна од овогодисњих добитница је Бојана Ристић из Пољопривредно-органског газдинства Екопарк из Београда који у селу Бели поток већ 8 година узгајају органско поврће и воће.

Илустрација: Детаљ са данашњих додела награда

 

„Ми већ производимо органску зимницу, сок од парадајза, ајвар и много тога од јагоде и ова награда ће нам омогућити да удвостручимо производњу“, казала је Ристић. Катарина Милосављевић је прошлогодишња добитница средстава из конкурса NLB KomBank Organic која се бави узгојем лековитог биља и производњом органске козметике. „Желим да подстакнем све органске произвођаче да се пријаве на овај конкурс јер смо ми успели да уз њихову помоћ постанемо први произвођач органске козметике у Србији“, рекла је Милосављевић. NLB Organic конкурс се одржава од 2012. године и до сада је учествовало укупно 646 пројеката, од којих су награђене 42 најбоље идеје.

Извор: Танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар