Вредност извоза органских производа порасла 15 пута у протеклих 10 година

Аутор: draganadpetrovic
271 посета

Вредност извоза органских производа порасла је у протеклих десет година више од 15 пута. Само у односу на 2020. извоз је прошле године скочио 53 одсто и износио је 57,4 милиона евра.– Србија као произвођач органских производа на светском тржишту постоји више од двадесет година и за то време сви индикатори показују брз и стабилан развој – каже Бојана Лаловић из Центра за организацију сајмова, манифестација и догађаја Привредне коморе Србије.

У овом тренутку постоји више од 7.000 произвођача, а бројни међу њима редовно учествују на међународним сајмовима где промовишу своје органске производе.

Лаловић објашњава да је Србија више од деценије у континуитету присутна на водећем Међународном сајму органских производа „BioFach“ у Нирнбергу у Немачкој. Прво је наступ организовала Национална организација Сербиа Органика (NASO), а од 2019. године ту улогу преузима Привредна комора Србије и Развојна Агенција Србије кроз целокупну припрему организације и финансијске подршке наступа домаћих органских компанија на сајму „БиоФацх“.

Илустрација: Српски произвођачи се припремају за Сајам BioFach 2023.

Успеху на сајму „BioFach“ допринела је и сарадња од 2019. године са Швајцарским програмом за промоцију извоза (SIPPO), који активно са Комором ради на подизању капацитета како организатора услуге тако и извозних органских компанија.

– На предстојећем сајму BioFach 2023, који ће се одржати од 14 до 17. фебруара следеће године, наступиће 11 компанија из Србије – најавила је Лаловић.

Под слоганом „WE SPEAK ORGANIC“, српски органски произвођачи представиће асортиман својих производа, од свежег, сушеног, лиофилизираног и замрзнутог воћа и поврћа, производа од органских житарица, брашна и тестенина, џемова од органског воћа, до меда и сувих печурака.

На сајму ће учествовати „Агро-Бис“ из Блаца, „YUGOTREJD“, „БМД“ и „Дреновац“ из Ариља, „EcoAgri Serbia“ из Беле Цркве, „ЕС Комерц“ из Пријепоља, „Фруторга“ из Прокупља, „ИТН Гроуп – Еко Повлен“ из Косјерића, „Master Food“ из Ужица, „Menex“ из Крушевца, и „Цмана – огранак Медино“ из Крњева.

Извор: https://www.agrotv.net/vrednost-izvoza-organskih-proizvoda-porasla-15-puta-u-proteklih-10-godina/

Srodni tekstovi

Оставите коментар