Американци масовно прелазе у органске произвођаче а ево и зашто

Аутор: draganadpetrovic
273 посета

Одељење за пољопривреду USDA у Сједињеним Америчким Државама уложиће 300 милиона долара како би помогло пољопривредницима да пређу на органску производњу.Део новца отићи ће на „прецизне“ пројекте развоја тржишта, рекао је министар пољопривреде те земље Том Вилсак. Оцењено је да би то била највећа појединачна инвестиција икада у органску пољопривреду од стране USDA „и велики корак у правом смеру“.

USDA Rural Development је мисијска област у оквиру Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава које спроводи програме намењене побољшању економије и квалитета живота у руралној Америци.
– По ономе што чујемо од људи на терену знамо да нам треба више органских произвођача – рекао је Вилсак.
У САД је било 16.585 органских фарми које су покривале 5,5 милиона хектара, према истраживању USDA из 2019. Калифорнија, Висконсин, Њујорк и Пенсилванија су биле водеће државе. Органски производи су годинама најбрже растући сегмент продаје намирница.Међутим, број фарми које су активно прешле на органску производњу опао је за скоро 71% од 2008. године упркос неколико програма УСДА за помоћ произвођачима током трогодишњег периода да постану сертификовани као органски. Произвођачи не могу да користе синтетичка ђубрива или пестициде током транзиције и не могу да продају своје производе по цени као органски док не добију сертификат.

Илустрација: Биће то највећа појединачна инвестиција у органску производњу у САД

Иницијатива за органску транзицију уложиће 100 милиона долара у „потпуну техничку помоћ” укључујући менторство са етаблираним органским произвођачима, 75 милиона долара за помоћ произвођачима који примењују праксу очувања органског управљања на свом земљишту, 25 милиона долара у субвенције за осигурање усева за прелазне или сертификоване органске произвођаче и 100 милиона долара за „прецизан“ развој тржишта.
– Узбуђени смо због ове прилике. Узбуђени смо због шансе да младим пољопривредницима и пољопривредницима почетницима даје предност да искористе понуду високе вредности и заиста смо узбуђени због климатских предности које се стварају као резултат органске производње – рекао је Вилсак.

Иницијатива ће бити спроведена у наредних годину-две.

Извор: https://www.agrotv.net/amerikanci-izdvojili-300-miliona-dolara-za-prelazak-na-organsku-proizvodnju/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар