Ако размишљате о органској пољопривреди ово је одлична прича за вас!

Аутор: Gdjakovic
373 посета

Неколико је разлога због којих је органска производња важан концепт у модерном свету: подразумева производњу хране без пестицида и генетски модификованих организама, због чега у себи нема трагове хемикалија и токсина, а самим тим – има вишу хранљиву вредност; мања је употреба воде, што је од великог значаја за регије које пате од несташице; позитивно утиче на животну средину, али и омогућава малим пољопривредницима да квалитетом конкуришу великим компанијама.

Упркос предностима које органска производња нуди, у Србији за овакав вид производње користимо само 0,6 одсто пољопривредног земљишта. Међутим, они који одаберу пут одрживог пословања, никада више не помисле да са тог пута оду. Једна од њих је и Бојана Ристић, власница „ЕкоПарка Београд“, зеленог газдинства који данас има више од 900 садница воћа, преко 1.000 чокота грожђа, различитих врста поврћа и три пластеника. Бојана је и прошлогодишња победница Органиц конкурса НЛБ Комерцијалне банке, чија је мисија да помогне органиским произвођачима.

„Органска производња је веома важна у мом животу. Пословно, донела ми је задовољство да стварам производе који помажу људима да одржавају своје здравље, шире знање из области органског биљног и животињског узгоја и, самим тим, брину о заштити животне средине. Приватно, омогућила ми је да се више повежем са природом и да боље разумем њен циклус и важност очувања екосистема, као и да време са својом породицом проведем у здравом окружењу“, каже Бојана.

Освојивши награду НЛБ Комерцијалне банке на Органиц конкурсу, Бојана и њена породица добили су велики подстрек и то баш у тренутку када су воћњаци били у пуном роду, а капацитети за прераду и радну снагу ограничени.

„Без савремених машина, било је незамисиво да у кратком року прерадимо целокупан принос на нашем имању. Награду коју смо добили од НЛБ Комерцијалне Банке смо искористили за куповину дупликатора. Оно што смо претходних година прерађивали седам дана, сада можемо за један дан и, самим тим, уштедели смо наше драгоцено време. Губитке смо свели на минимум, јер се након бербе целокупна количина приноса истог дана преради и на тај начин сачува нутритивна вредност наших производа“, каже Бојана.

Подршка органским произвођачима, коју НЛБ Комерцијална банка пружа последњих 12 година кроз Органиц конкурс, долази и ове године. Пријављивање за 12. циклус конкурса отворено је до 2. маја, а пријаве се шаљу на е-маил: органиц@нлбкб.рс с назнаком „Пријава за 12. Органиц конкурс”.

За најбоље пројекте производње, прераде, али и продаје органске хране и производа, обезбеђен је наградни фонд од 2.500.000 динара. Поред главне награде у износу од милион динара за најбољи пројекат органске производње или прераде, НЛБ Комерцијална банка доделиће и три специјална признања, са циљем да подстакне снажније укључивање младих и жена у одржив начин производње, као и продају органских производа из Србије. Банка ће ове године по први пут са по 500.000 динара наградити најбољи пројекат органске производње у категорији жена, као и младих до 40 година старости. Истим износом стимулисаће и услужни, односно угоститељски објекат (ресторан, кафић, малопродајни објекат, хотел и сл.), који у својој понуди има најмање један производ органског порекла из Србије, за који је потребно доставити сертификат о пореклу.

Резултати конкурса биће познати до краја маја.

Извор: БИЗЛифе

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар