Под окриљем ноћи стигло 8 јелена!

Аутор: Gdjakovic
389 посета

У прихватилиште за јелене, изграђено прошле године недалеко од Књажевца, пуштено је првих осам јединки ове племените животиње. Ускоро ће их ту бити више од 25 са идејом да се сачува и повећа фонд јеленске дивљачи у овом делу источне Србије. Пројекат њиховог насељавања књажевачки ловци спроводе у сарадњи са Министарством пољопривреде.

Под окриљем ноћи, да се не би изложили великом стресу, првих осам јединки европског јелена стигло је у прихватилиште. На десетак хектара ограђеног простора, седам кошута, од којих је пет стеоних и један мужјак провешће три месеца под надзором ловочувара, после чега ће бити пуштени у природу.

„Једном дневно им ставимо, обиђемо их. Ако имају, наравно не стављамо кад нема потребе. Имају они ту и природну храну доста“, каже ловочувар Слободан Ђорђевић.

„Зиме више нису као некад што су биле. Дивљачи је лакше на оваквом времену и оваквој температури да се снађу и за храну“, напомиње Вишеслав Андрејевић, управник ловишта Тресибаба“.

Животиње се по дану крију у шумарцима прихватилишта и тешко их је видети. Њихово кретање бележе надзорне камере.

Слободан Ђорђевић

 

„Ту нам је осматрачница, да осматрамо, лакше да видимо да ли су сви ту, да ли су здрави и да ли је све у реду. Лакше се види одавде кад дођу на храну, него са земље“, додаје ловочувар.

На простору ловишта удружења тренутно има свега педесетак јединки јелена, у пограничном делу Старе планине. Прихватилиште ће допринети повећању броја те дивљачи и у централном делу ловишта, на другом крају општине, а пројекат њиховог насељавања књажевачки ловци спроводе у сарадњи са Министарством пољопривреде.

„Очекујемо да 2024. године, у првој половини, стигну још неких двадесетак грла и тако ће бити и у 2025. и 2026. години. Укупно, за три године, у Књажевац ће да стигну негде иумеђу седмдесет и осамдесет грла, што је јако битно пошто ћеми ми у наредних десет година имати јако велику популацију јеленске дивљачи у нашој општини“, наглашава Марко Стојановић, председник ЛУ Књажевац.

Раскошна природа општине Књажевац пружа идеалне услове за развој ловног туризма од кога приходе остварују и ловачка удружења и сеоска домаћинства која ловцима пружају смештај. Изградња новог ловачког дома која ће ускоро почети на периферији града додатно ће обогатити тај сегмент туристичке понуде.

Извор: РТС

ФОТО: Print screen RTS

Srodni tekstovi

Оставите коментар