Невероватан начин да сачувате грожђе и направите природан пробиотик

Аутор: Gdjakovic
287 посета

Грожђе у туршији је добар предлог да пробате нешто што можда до сада нисте, уједно обогатите полице са зимницом нечим егзотичним и учините добру ствар за своје здравље и имунитет. Богатство укуса, али и минерала, витамина и добрих бактерија утицаће на више важних сегмената здравља.

Познате су бројне здравствене користи ферментисане хране. На пример, кисели краставчићи имају високу концентрацију витамина као што су витамин К, витамин Ц и витамин А. Комбинација супстанци из природно киселе хране и воде у којој се додатно кисели појачава корисна својства. Остале здравствене предности киселе и ферментисане хране су:

Ратарство и повртарствоТржиште

Сви се питају да ли сејати пшеницу, ево извештаја о стању и шта се може очекивати

 

– помоћ у варењу: ферментисана храна садржи добре живе бактерије познате као пробиотици
– контрола шећера у крви: слана киселина на бази сирћета може помоћу у стабилизацији нивоа глукозе у крви и спречити осећај интензивне глади
– борба против инфекција и других болести: ферментисано воће и поврће је богато антиоксидансима који јачају имунски систем.

Грожђе у туршији: Да ли задржава или губи корисна својства

Грожђе има велике здравствене предности, првенствено због високог садржаја хранљивих материја и антиоксиданата. Гаји се хиљадама година, укључујући више древних цивилизација које су га гајиле не само због вина, већ су користиле и лист винове лозе. Сама производња вина јесте процес ферментације грожђа. Научници су се деценијама бавили истраживањем потенцијалних здравствених користи грожђа, а неке специфичне студије су се бавиле и другим облицима обраде.

Процес ферментације без додавања шећера нуди још неке додатне користи, па се тако у последње време све чешће сусрећемо и са рецептима за припремање грожђа у туршији. Најважније је, кажу истраживачи, анулирати потенцијални утицај пестицида, али то важи и за сирово грожђе пре припремања за ферментацију са циљем прављења вина. Што се тиче других користи које нуди грожђе у туршији, не само да се не губе корисне материје које грожђе садржи, већ ће се неке и увећати, ако узмемо у обзир удружене вредности грожђа саме по себи и потенцијалне добити ферментисане хране коју уобичајено једемо у зимници.

– важни витамини и минерали, укључујући бакар и витамине Б (тиамин, рибофлавин и Б6) и К
– може ојачати срце (снижавање крвног притиска ширењем артерија и вена, излучивање натријума и спречавање сужавање артерија и вена које би иначе повећале крвни притисак, утицај на ниво холестерола бољом апсорпцијом – за то је добар доказ медитеранска дијета)
– висок садржај антиоксиданата, који у грожђу остају и након ферментације (антоцијан, ресвератрол и кверцетин, витамин Ц, бета каротен, лутеин и елагинска киселина)
– може бити од користи за здравље очију (мање знакова оштећења и боља функција мрежњаче, заштита од од ултраљубичастог А (УВА) светла, мањи ризик од макуларне дегенерације
– побољшава памћење, пажњу и расположење (ресвератрол може да нас заштити од Алцхајмерове болести смањењем упале мозга и уклањањем амилоид-бета пептида)
– подршка здрављу и густини костијум уз напомену да су за сада у питању лабораторијске студије на животињама (садржај калијума, мангана и витамина Б, Ц и К)
– заштита од бактерија и гљивица (ресвератрол има јака антимикробна својства а антоцијанини који могу да униште ћелијске зидове бактерија)

Јуца и Ика прославили 65 година брака и то на свом радном месту

– може успорити знаке старења (ресвератрол активира ген СирТ1 повезан са дужим животним веком а протеин сиртуин регулише ћелијске процесе као што су старење и ћелијска смрт)
– смање упале (јака антиинфламаторна својства инфламаторних маркера као што су фактор некрозе тумора-алфа (ТНФ-алфа) и интерлеукин-6 (ИЛ-6) (60, 61)
– може бити од користи за здравље коже и косе (подстицање дејства колагена)
– позитивни ефекти у борби против гојазности и пратећих болести (дијабетес, болести срца) – екстракт проантоцијанидина из семена грожђа може повећати нивое хормона ситости ГЛП-1
– побољшања пробаве у ублажавање затвора (висок садржај влакана) и 81 одсто садржаја воде
– бољи сан (студије су утврдиле да је грожђе природни извор мелатонина, највише га има у кожици).

Извор:

https://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2023&mm=10&dd=20&nav_id=2418723

Srodni tekstovi

Оставите коментар