Како да знате да је месо које купујете свеже и безбедно

Аутор: Gdjakovic
50 посета

На великим врућинама храна се, посебно она животињског порекла брже и чешће квари него обично – због тога је ветеринарска инспекција интензивирала свој рад. Под лупом надлежних служби су званична продајна места, али и она алтернативна попут тезги и бувљака. Посебна пажња је усмерена на велике градове.

Ризик се повећава што сунце јаче сија – у веома кварљиве намирнице спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, посебно мајонез и млечни производи.

Грађани са којима је екипа РТС-а разговарала кажу да питају да ли је месо свеже, проверавају боју и мирис, али купују и на поверење.

У потрошачким организацијама апелују да треба бити веома обазрив при избору и куповини лако кварљивих намирница.

„Привредни субјекти су према Закону о безбедности хране у обавези да у свим фазама производње, прераде, промета поштују одговарајуће стандарде који се односе на безбедност прехрамбених производа, иначе су казне у распону од 300.000 до чак три милиона динара“, каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Повећан је број редовних и акцијских контрола. Тренутно је 167 инспектора на терену, кажу у Ветеринарској инспекцији. Током јуна било је 378 инспекцијских надзора, највише у Београду, Новом Саду, Нишу и Суботици.

Контролише се све. Од месара и самопослуга до ресторана и продавница брзе хране.

Начелница Ветеринарске инспекције Љиљана Ивањац саветује грађане да храну купују у регистрованим објектима и да обрате пажњу на врсту паковања и декларацију на тој храни.

„Уколико имате могућности погледајте шта је информација на декларацији. Обратите пажњу на рок трајања на декларацији као и на начин чувања саме хране. Уколико је декларисано да се храна мора чувати на одређеном температурном режиму она треба и да буде на том температурном режиму“, указује начелница Ветеринарске инспекције.

Од априла до јуна са тржишта је уклоњено и безбедно уништено више од 4.700 килограма меса и производа од меса, готово 120 литара млека и производа од млека, 625 комада јаја и производа од јаја и више од 270 килограма рибе и производа од рибе.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар