У срцу Пештерске висоравни, у селу Богутија, породица Ракоњац годинама негује традицију сточарства и производње чувеног сјеничког сира. Са двадесет говеда, од којих је дванаест музних крава сименталске расе, ова породица свакодневно улаже труд да одржи квалитет и традицију којима се поносе генерације.
„Стока тражи пажњу и редовну негу. Све мора бити на време – и храна, и мужа, и одмор. Ако не водите рачуна, ни стока вам неће дати оно најбоље“, каже Ђоле Ракоњац, који заједно са супругом Слађаном брине о домаћинству.
Породица Ракоњац свакодневно произведе око 60 литара млека током зиме, док лети та количина достиже и до 80 литара, јер су краве на испаши. То млеко се не користи само за пиће, већ представља основ за производњу висококвалитетног сира, који је заштитни знак овог краја.
„Сиримо одмах након муже. Млеко се процедимо, додамо мају и оставимо да одстоји два и по сата. Затим га пресипамо у грудњаче, притиснемо камењем и оставимо цео дан да се оцеди. На крају, слежемо га у дрвене каце, што је кључна тајна његовог јединственог укуса“, објашњава Слађана, мајстор у припреми сира.
Када је у питању паковање, највише се користе канте од пет килограма, јер су најтраженије на тржишту. „Ове године смо направили 28 каца сира и 150 канти. Сир из каца је увек квалитетнији него онај из пластичних канти“, истиче Слађана.
Фармери истичу да се млечно говедарство исплати, нарочито уз подршку државних субвенција које су последњих година значајно повећане. „Држава даје подстицаје, а ми имамо добар приход од сира и продаје телади. Али, мора човек да буде радан и одговоран, јер без тога нема опстанка“, закључује Ђоле.
Поред сточарства, Ракоњци обрађују преко 20 хектара земље, углавном сејући жита, што им додатно помаже у самосталности и одрживости фарме. Захваљујући раду, упорности и љубави према овом позиву, они су успели да од породичног посла направе стабилан извор прихода и пример успешног сеоског домаћинства.
Извор: ТВ Галаксија
Видео: https://fb.watch/xD6eJ6iyRI/