Регионална сарадња у области пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
242 посета

На састанку у Задружном савезу Србије, који је одржан са саветником председника Црне Горе за регионални развој Александром Стијовићем, председник Никола Михаиловић са сарадницима је упознао госта са историјатом задругарства у Србији и активностима које се спроводе на оживљавању задруга, па самим тим и препороду српског села. Саветник председника Црне Горе, Александар Стијовић је као бивши министар пољопривреде, говорио о подстицајима које добијају пољопривредни произвођачи у Црној Гори, али и о природним потенцијалима у континенталном делу и на приморју, са посебним освртом на заштиту животне средине и развој сточарства на одрживим основама.Разматране су могућности унапређења регионалне сарадње заједничким пројектима и активностима на развоју задружног сектора и пољопривреде.

Предлог за израду анализе ефеката реализованих инвестиција у задругама

Задружни савез Србијеи Задружни савез Војводине обратилису се министру за бригу о селу Милану Кркобабићу са предлогом за израду анализе ефеката реализованих инвестиција у задругама, које су финансиране из бесповратних средстава остварених по јавним конкурсима Министарства за бригу о селу (а раније Министарства без портфеља задуженог за регионалниразвоји рад јавних предузећа) за реализацију Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошкиразвој задруга натериторији Републике Србије у периоду 2017-2021. године. Савези предлажу да се анализа ефеката реализованих инвестиција у задругама сачини у писаној форми у облику публикације, а да за израдупу бликације будуз адужени: Задружни савез Војводине из Новог Сада, Задружни савез Србије из Београда и Институт за економику пољопривреде из Београда. Израда ове публикације имала би вишеструке ефекте, како у делу о цене успешности реализованих инвестиција у задругама и њиховог укупног ефекта н асистемско унапређење пословања задруга, тако и у делу сачињавања препорука за даљеу напређење Програма са намером да се максимизирају ефекти будућих инвестиционих улагања у задруге. Овај јединствени Програм је свакако у претходним годинама изузетно много – чак историјски највише допринео развоју задругарства и заслужује да буде забележено који су резултати постигнути његовим спровођењем, каже се у допису задружних савеза.

Азањска погача

Манифестација „Азањска погача“ одржана је 26 пут у Азањи код Смедеревске Паланке. На изложби која има такмичарски карактер учествовало је око двадесетак излагача претежно из овог краја. Овогодишњу изложбу погача и пољопривредних производа је отворио Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије. Погаче су прављене и на традиционални начин, само са брашном и сољу, а употребљена је и машта како би биле што лепше. Прво место освојила је Живков Сања (модерна), друго место Рајичић Радмила (изворна), а треће Пантелејић Вида (награда публике изворна). Овом приликом гости су у друштву домаћина, народног посланика Родољуба Станимировића посетили ЗЗ „Азања“ и етно двориште Рајка Палића. Овогодишњу манифестацију Азањска погача обележило је присуство великог броја посетилаца.

 

Одржан Сајам шљива у Осечини

Привредно-туристичка и културно забавна манифестација Сајам шљивау Осечини настала је 2006. године, а организује се увек у последњој недељи августа са циљем да се презентује краљица воћа – шљива. Најважнији циљ манифестације је да допринесе унапређењу шљиварства на овом подручју, као и да кроз бројне сајамске садржаје афирмише и све друге ресурсе и потенцијале којима општина Осечина располаже. На сајму се врши оцењивање и награђивање најбољих јаких алкохолних пића од воћа, одржавају се предавања, трибине, округли столови, могу се купити домаћи производи направљени по традиционалној рецептури. Сајам шљива започиње дефилеом младости и лепоте градским улицама Осечине, који на коњу предводи Краљица Шљива. Посетиоци увек изнова уживају на штандовима сјајних излагача, са традиционалним производима од шљиве.

Састанак на Институту за економику пољопривреде

У циљу примене науке у пољопривреди и јачања сарадње са Црном Гором, на Институту за економику пољопривреде у Београду одржан је састанак коме су поред директора др Јонела Субића присуствовали државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог  др Иван Бошњак, саветник председника Црне Горе мр Александар Стијовић, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић са сарадницима, председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњи руководилац Центра за роботику Института Михајло Пупин, др Александар Родић са сарадницима.Представљене су неке од иновација, а теме састанка биле су посвећене дигитализацији процеса еколошке прераде пољопривредних производа у функцији одрживог руралног развоја. Током свог постојања од 1949.године, као једна од најстаријих и најугледнијих научноистраживачких организација у сектору пољопривреде у земљи, Институт је континуирано пратио економске проблеме аграра, анализирајући их и дајући предлоге за успешан развој овог важног сектора националне економије.

Дани шљиве „Блаце 2023“

У оквиру Привредно туристичке манифестације Дани шљиве „Блаце 2023“, коју је посетио председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић са сарадницима, одржан је састанак са представницима Скупштине општине Блаце и пољопривредним задругама са овог подручја. Разговарало се о могућностима унапређења пословања задруга и развоја пољопривреде на овом подручју, које је познато по воћарској производњи. Иначе, ове године манифестација је организована 21. пут, а општина Блаце је једна од највећих по производњи шљиве у Србији са око 2,5 милиона стабала. Председник општине Иван Бургић и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић су отворили манифестацију, а том приликом је отворена и „Улица шљиве“, где су постављени штандови са воћем и производима од воћа, а пре свега од шљиве. Пољопривредни стручњаци процењују да ће овогодишњи род шљива у Топлици бити на нивоу или нешто бољи од прошлогодишњег. Најзаступљенија сорта је „стенлеј“, док су засади „чачанске лепотице“, „чачанске ране“ и „чачанске родне“ засађени на мањим површинама.

Одржана Скупштина Пољопривредног Задружног савеза Републике Српске

На седници Скупштине Пољопривредног Задружног савеза Републике Српске разматрани су и усвојени извештајни акти за 2022. годину, програмски акти за 2023. годину, представљен је Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о пољопривредним задругама., аизвршен је и избор органа и сталних радних тела. За председника Пољопривредног Задружног савеза Републике Српске поново је једногласно именован Рајко Кулага, који се обратио присутнима у име свих именованих представника у органима и сталним радним телима Савеза и захвалио на указаном поверењу. Кулага је презентовао основне програмске циљеве Савеза у мандатном периоду који се базирају на подршци пословним активностима задруга и развоју пољопривредног задругарства Републике Српске и истакао изузетну сарадњу са Владом Републике Српске и Министарством за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Привредном комором Републике Српске, Пољопривредним факултетом у Бања Луци и другим владиним, невладиним и међународним организацијама, а посебно је нагласио успешну регионалну међу задружну сарадњу са задружним савезима из земаља у окружењу.

Изложба Удружења “Љубимац 2023“

У Пожаревцу је одржана 42. Међународна изложба Удружења „Љубимац 2023“, оквиру одржавања Љубичевских коњичких игара. Изложба је одржана у хангару поред Сточне пијаце, а био је присутан велики број посетилаца љубитеља природе и ситних животиња. Наступила су деца пожаревачких вртића са занимљивим културно уметничким-програмом. Проглашени су шампиони, а затим у ресторану „Хиподром“ одржана је „Ноћ љубимца“, уз дружење излагача из земље и иностранства, а додељена су признања најзаслужнијим сарадницима и пријатељима. Одржана је и Ревија кућних љубимаца.Догађају је присуствовао и председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић, са сарадницима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар