Посета званичника ЗЗ ’’Морава’’ , ’’Наши воћари’’ и ’’Пчелари нектар 031’’

Аутор: Gdjakovic
379 посета

Председник Међународног задружног савеза Ариел Гуарко у посети Пожеги и Ариљу (ВИДЕО)

Након посете надлежним министарствима у Београду, председник Међународног задружног савеза Ариел Енрико Гуарко из Аргентине данас је у присуству првих људи Задружног савеза Србије и Окружног савеза земљорадничких задруга Ужице, присуствовао састанку и обиласку земљорадничких задруга’’Морава’’ из Горобиља, ’’Наши воћари’’ из Милићевог села и ’’Пчелари нектар 031’’ из Ариља.

У оквиру Међународног савеза који представља господин Гуарко налази се преко три милиона задруга из 109 светских земаља што чини укупну цифру од милијарду двеста милиона корисника, чија су искуства данас могли да чују у Пожеги и Ариљу.

-У Србији сам последњи пут био 2004. године, радује ме чињеница да сам опет ту. Удруживање у задруге је најбољи начин да се остваре бенефити а то је и доказано временом јер задругарство у Србији траје 108 година. Сведоци смо да и за време ратова, кроз историју задруге су опстајале. Сматрам да су задруге најбоља веза међу људима без обзира где се они налазе, Аргентина, Грчка или Србија јер искуства се управо кроз задругарство несебично деле и веома су значајна. Такође је важна директна сарадња јер појединац на тржишту у овим временима не може успети. Удружени у задруге стичемо снагу и потенцијал, лакше обезбедјујемо тржиште и субвенције. Задругарство је дефинитивно пут до просперитета.- рекао је Гуарко.

Задружни савез је данас представио актуелности, иницијативе, истраживања и идеје на којима раде и заједно са учесницима дефинисао најважније закључке о стању и правцима развоја задругарства у Србији и свету истичући важност посете председника Међународног задружног савеза.

Директор ЗЗ ’’Морава’’ из Пожеге, Бранко Варничић каже да су захваљујући подстицајним средствима у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије успели изградити хладњачу за одлагања сировине, линију за прераду воћа у сокове и џемове, набавили су и опрему за прераду и паковање поврћа а у њиховим погонима се кисели купус.

Циљ данашњег састанка и посете председника Медународног задружног савеза је оснаживање задружног сектора и унапређење пољопривредног задругарства.

Извор: https://infoliga.rs/2023/03/11/predsednik-medjunarodnog-zadruznog-saveza-ariel-guarko-u-poseti-pozegi-i-arilju-video/

Srodni tekstovi

Оставите коментар