Од сточне хране до домаћих месних деликатеса

Аутор: Gdjakovic
110 посета

Задруге пољопривредницима пружају бројне погодности, а једна од најзначајнијих је лакше пласирање производа на тржишту. Задруга у Бујановцу, која се бави производњом сточне хране, недавно је почела и са прерадом свињског меса.

Директор задруге Срђан Митровић објашњава да задруга тренутно има шест задругара и двадесет коопераната, пољопривредника из Бујановца и околних села. Формирана је пре три године, а од недавно пласирају и производе од меса на тржиште. Учествовали су на етно сајму у Београду, где су представили своје производе.

„Биланс стања нам је у плусу, што значи да послујемо добро. Одржавамо производњу и дистрибуцију хране, а сада смо регистровали објекат за прераду меса. Први производи су недавно стигли на тржиште,“ истиче Митровић.

Производи се праве по традиционалним домаћим рецептима. У понуди су спржа, димљена и хамбуршка сланина, суво месо, буткице, коленице и свињска маст.

Задруга блиско сарађује са ветеринарском станицом. „Желимо да задржимо наше кооперанте и омогућимо им загарантовану продају. Када је продаја сигурна, више пољопривредника ће се одлучити да прошири производњу,“ наглашава Митровић.

Оснивањем задруге, кооперанти су добили опрему, приплодни материјал и стоку, што је допринело ширењу производње. „Циљ нам је да повећамо број коопераната и омогућимо им стабилно тржиште за њихове производе,“ закључује директор задруге.

Извор: РТС

Srodni tekstovi