Ово је кључ успеха у аграру

Аутор: draganadpetrovic
26 посета

Удруживање пољопривредника основ је успеха многих аграрно развијених земаља. У Шпанији кооперативе у укупном извозу пољопривредних производа учествују са 30 одсто, а Италија се већ деценијама сматра покретачком снагом задругарства на глобалном нивоу.

Удруживање на нашим просторима има дугу традицију, а задруге пољопривредницима све више постају стратешки ослонац.

Сваки пољопривредни произвођач у Италији може да постане члан задруге уколико уплати годишњу чланарину и искаже посвећеност задружним принципима, али и испуни захтеване стандарде у производњи. Задруге им пружају неопходну логистику у свим сегментима

– Предности кооператива су бројне и оне проистичу из укрупњивања производње. Кооператива не само да организује него и иновира производне процесе водећи рачуна о квалитету који је на првом месту. Удруживање произвођачима смањује трошкове, а ми смо сконцентрисани на то да обезбедимо сигуран пласман и профит. Наши чланови су углавном воћари и повртари, а знамо да је квалитетно воће и поврће тражено – истиче Франко Риели, члан кооперативе „Naturaitalia“.

Илустрација: Без удруживања нема ни успеха

Шпанија је захваљујући управо удруживању у пољопривреди постигла импресивне резултате.

И на нашим просторима удруживање последњих година доживљава ренесансу, а задруге су велики ослонац пољопривредницима, поготово у кризним временима.

Земљорадничке задруге су многим пољопривредним произвођачима друга кућа, а многи поручују да је без таквог модела организовања пољопривреда незамислива.

Извор: https://www.agrotv.net/kljuc-uspeha-brojnih-agrarno-razvijenih-zemalja-je-zadrugarstvo/

Srodni tekstovi

Оставите коментар