Млади пољопривредници се окупили у задрузи „Левачки бисер’’

Аутор: draganadpetrovic
477 посета

Задруга „Левачки бисер’’ основана је у фебруару ове године на територији општине Рековац. Шест оснивача тренутно шире чланство а сама задруга обухвата мешовиту производњу па су у њен рад укључени сточари, повртари, живинари и воћари. Идеја им је да удружени лакше дођу до подстицајних средстава за куповину хладњаче како би се бавили и прерадом а самим тим би заједно увећали производњу и постали би конкурентнији на тржишту.
Саша Милосављевић из села Драгово код Рековца је ове године, у фебруару, заједно са још пет пољопривредних произвођача основао задругу „Левачки бисер“. Саша се бави узгојем живине док су остали из различитих сфера пољопривредне производње, сточари, воћари и повртари.„Имамо преко 20 000 бројлера, пилића, 22 музне краве, 39 прасиља, 75 оваца, плус јагањци, прасићи. Имамо воћарство на преко 15 хектара што винограда, купина, малина, јагода, бавимо се апсолутно мешовитом производњом. Имамо више од 4 хектара поврћа. Имамо и једног произвођача из Медвеђе код Трстеника који се доста бави повртарством. Има и он живинарску фарму од 5000 бројлера тако да ето проширили смо се и на општину Трстеник“, рекао је Саша Милосављевић,пољопривредник и председник задруге „Левачки бисер“, општина Рековац.

Иллустрација: И повртари у задрузи

Поред Саше, Дејан Милосављевић из села Жупањевац је такође један од оснивача задруге. Како сам каже пољопривредном производњом се бави 25 година, а поред сточарства и ратарства Дејан има и засаде под воћем.

„Мора, мора да се сваштари да би ето све по мало имао да би спајао крај са крајем, али тешко је, тешко да се све састави. Имам 30 ари купина и око 40 ари малине и све је то како када код цена, некад је добра а некада лоша, ето сваштаримо да бисмо опстали али би било добро кад бисмо се удружили сви, било би много боље за све“, изјавио је Дејан Милосављевић, пољопривредник.

илустрација: И малинари имају своју рачиницу

Идеја задруге „Левачки бисер“ је да млади остану и опстану на селу а само чланство претежно ће чинити људи до четрдесет година.

„Основана је са идејом да покренемо пољопривреду у Левчу јер смо неразвијена општина и сматрамо да је такав вид удруживања неопходан за опстанак српског села и за опстанак Левча. Идеја је да направимо и хладњачу како бисмо своје производе пласирали по бољим ценама, једноставно тако смо конкурентнији на тржишту, да обновимо механизацију , да мало буде и нашем сељаку у Левчу боље“, изјавио је Саша Милосављевић, пољопривредник и председник задруге „Левачки бисер“,

Циљ задруге је да има сопствену хладњачу како би се пољопривредни произвођачи из неколико села бавили и прерадом чиме би постали конкурентнији и видљивији на тржишту а самим тим би увећали и своју производњу.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/poljoprivrednici-u-opstini-rekovac-osnovali-zadrugu_1234689.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар