Међународна конференција о задругама

Аутор: Gdjakovic
243 посета

Данашња међународна конференција одржана у Палати Србија у организацији Министарства за бригу о селу, Задружног савеза Србије и Задружног савеза Војводине окупила је бројне еминентне госте из земље и иностранства

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић у сурету са председником Међународног задружног савеза Ариелом Гуарком, као и сви учесници међународне конференције на тему „Будућност је у задругарству“, били су сагласни – Задруге граде бољи свет!

Министар Кркобабић био је изричит:

„Сводити село на пољопривреду и задругарство на земљорадничко представља сужавање ових појмова. Задругарство као императив 21. века, подразумева широку лепезу од земљорадничког, производног, услужног, штедно-кредитног преко оног у области социјалне и здравствене заштите па до, сада изузетно битног, задругарства у области животне средине. То је нешто што је пред нама и наши задружни савези у сарадњи са Међународним задружним савезом, кога представља господин Гуарко, имају обавезу да заједно са државном и локалном самоуправом раде на томе. Циљ је профитабилно задругарство, али пре свега друштвено одговорно.“

Данашња међународна конференција одржана у Палати Србија у организацији Министарства за бригу о селу, Задружног савеза Србије и Задружног савеза Војводине окупила је бројне еминентне госте из земље и иностранства, а посебан гост био је председник Међународног задружног савеза (ИЦА ЦООП), господин Ариел Гуарко из Аргентине.

Први човек ове најстарије невладине организације, основане 1895. године са циљем да уједини, заступа и служи задругама широм света, изјавио је „Смисао задругарства је да понуда и потражња могу бити организоване не на компетитиван, већ на кооперативан начин. То води ка хармоничном, успешном и пријатељски настројеном друштву, које ћемо и сами друштвено – одговорни оставити у аманет будућим генерацијама“.

Међународни задружни савез са седиштем у Бриселу представља 313 задружних организација у 109 земаља, на пет континената који представљају близу милијарду појединаца широм света.

Председници задружних савеза Јелена Несторов – Бизоњ и Никола Михаиловић изразили су задовољство што је такав високи званичник задружног покрета посетио Србију, после 19 година и предочили да је за Србију од посебног значаја концепт обнове задругарства Министарства за бригу о селу.

„Мало је периода у историји када је задругарство имало конкретну помоћ државе. Активности које Министарство за бригу о селу реализује у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ направиле су историјски помак у оживљавању и развоју задругарства“ заједнички је закључак задружних савеза.

(Телеграф.рс)

Srodni tekstovi

Оставите коментар