У Горњој Радгони почео је 59. Међународни сајам пољопривреде и хране на којем ће се састати пољопривредници и произвођачи опреме после паузе због пандемије. Сајам је отворен до 26. августа 2021. а првог дана сајма скуп је посетио и Борут Пахор, председник Словеније. Усред широког асортимана опреме за пољопривреду, шумарство и храну, сваког дана сајма бићемо вакцинисани здравом и природно прихватљивом храном, са награђиваним винима и срећним расположењем саопштавају организатори по мало у шали а и у збиљи.

Овом приликом славиће се Међународна годину воћа и поврћа, а значајан сегмент је и промоција органске пољопривреде.

Француска је земља партнер сајма АГРА и овом приликом Французи ће представити своје прехрамбене производе под слоганом Дегустирај Француску. На сајму ће бити представљене активности институција Европске уније које повезују власнике пољопривредног земљишта, трговину стоком и месом, као и важне институције и компаније из Аустрије, Хрватске, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке, Србије.

На сточарској изложби нема свиња јер је то сада немогуће због актуелног проблема са афричком кугом свиња али су представљене аутохтоне словенске расе домаћих животиња попут овца, живине али и бројне друге врсте и расе. Занимљива је свакако изложба говеда.

На изложби коња представљени су пастуви, кобиле и кобиле са ждребицама из реномираних узгојних организација.

Посетиоци сајма имају прилику да сазнају како би савршена кућна башта требало да изгледа кроз стручно вођење у огледном врту са више од 300 биљака.

СТРУЧНЕ ИЗЛОЖБЕ ЖИВОТИЊА

Представљање аутохтоних пасмина на сајму АГРА значи промоцију живе словенске културне баштине. Приказана су цика говеда, језерско-солчавске овце, белокрањске штипаве овце, дрежничке козе, крањске пчеле и штајерске кокоши. Присутни одгајивачи нуде посетиоцима производе аутохтоних раса на дегустацију и куповину.

Сајам традиционално прате изложбе говеда, коња, ситне стоке, конзумне рибе, малих животиња и пчеларства.

Ценрална башта сајма представља преко 300 биљака за здраво породично снабдевање. Полигон Зелени драгуљи природе приказује колекције различитих сорти конопље, лековитог и ароматичног биља и других усева.

У колиби са балама сламе чланови Словеначког друштва за пермакултуру изводе  различите радионице о одрживој еколошкој и изградњи, с нагласком на грађевинском материјалу од конопље, пермакултури у пољопривреди, воћарству и хортикултури те употреби ендоканабиноида у здравственој заштити. Словенска шумарска спроводи информативне активности на плантажи шумског парка у оквиру сајма.

Свакако посебна атракција на сајму је пољопривредна механизација које има у изобиљу и са свих страна света. Од светски познатих брендова до локалних произвођача сви су поново ту уз наравно мере предострожности и вакцине.

Srodni tekstovi

Оставите коментар