Како постићи успех у пољопривреди?

Илустрација: Кванташка пијаца

Аутор: Gdjakovic
300 посета

”Трудимо се да микро произвођач постане мали, а мали да прерасте у средњег, али најважнији су знање и удруживање“, каже председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и подсећа да је 2017. године основано је 1.100 нових задруга, међу којима је 71 одсто земљорадничких, а половина од близу 2.000 задруга остварује приходе

Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије

”Да би дошли до потребне количине производа за тржиште морамо да се удружимо и да се подижу капацитети за прераду, а не да свако ради ‘у свом дворишту’, што често није по стандардима или су капацитети недовољни“, објашњава Михаиловић.

Истиче да је Задружном савезу Србије приоритет да се мали произвођачи удруже и да се производ сертификује, упакује и изрекламира како треба, како би се продао по најповољнијој цени.

”Уочили смо да је кључ успеха заједништво, и то пољопривредних произвођача, стручних служби Министарства пољопривреде и локалних самоуправа, факултета и института. Није довољно само хтети, неопходно је знање о томе у ком правцу задруга треба да иде, како направити производ, како одржати квалитет”, истиче Михаиловић.

Истиче да је држава препознала важност и да финансира задруге.

”Када се удруже, задругари лако и брзо могу да подигну прерађивачке капацитете, а кад направе пројекат и програм рада, подигну складишта или објекте за прераду – држава помогне са набавком опреме“, објашњава Михаиловић.

Председник Задружног савеза Србије, међутим, признаје да понекад не разуме како се то у једном крају наше земље људи договоре, удруже у задругу и почну да раде, док на другим местима то не успевају.

”Оно што отежава удруживање су уситњена имања, али опет – ако онај ко има већу количину земље или складишне капацитете мисли да је довољан сам себи, дубоко греши. Чак и 20 хиљада хектара је кап у мору, а у ланцу производње и пласмана има места за све – мале, средње и велике“, наглашава Михаиловић.

Његова порука држави је да размисли о даљој подршци задругарима кроз кредитирање задруга почетника у бизнису и преко Фонда за развој, а не искључиво програма Министарства привреде, до формирања Фонда за развој задругарства, што би било у складу са Законом о задругама, као и са политиком подстицања задругарства мерама економске, аграрне и стамбене политике, као и других развојних политика.

 

Извор: http://www.agronews.rs/kljuc-uspeha-u-poljoprivredi-je-zajednistvo/

Srodni tekstovi

Оставите коментар