Активности Задружног савеза Србије на бројним пољима

Аутор: Gdjakovic
275 посета

Састанак малинара у Ариљу

“Министарство пољопривреде одлучно је у намери да помогне малим и средњим хладњачарима, а тиме и произвођачима у решавању великих проблема који се односе на пласман и исплату петогодишњег рода малине“, речено је на састанку малинара и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, одржаном у Ариљу у организацији Удружења Наше воће Србија. Из ресорног министарства поручили су да ће пружити помоћ у добијању субвенционисаних кредита од стране Поштанске штедионице по повољним условима. Састанку у Ариљу присуствовали су представници Задружног савеза Србије, Удружења “Бреза“, бројни малинари из Ариља, Ивањице, Пријепоља и других места Западне Србије. Подршку малинарима дале су колеге из Сурдулице, који имају исти проблем. Према доступним подацима у Србији се на лагеру налази од 10 до 15 хиљада тона малине, односно прошлогодишњег непродатог и неисплаћеног рода, а спекулише се и да у земљи има још око 40 хиљада тона малине на залихама, чуло се овом приликом.

Дан општине Осечина

Дан општине Осечина, ове године прослављен је са најрадоснијим хришћанским празником -Васкрсом. Делегација на челу са председником општине положила је венце на споменик браћи Недић, на градском тргу. Свечана седница одржана је у реновираној биоскопској сали Народне библиотеке Осечина, а присуствовали су општински функционери, свештенство, министар Ђорђе Милићевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Ђорђе Дабић, начелници Колубарског и Мачванског округа, пријатељи из суседних општина и градова, одборници, чланови већа, директори јавних установа и јавног комуналног предузећа, представници Полицијске станице у Осечини, награђени који су признање Општине Осечина добили за 2022. годину као и многобројни грађани. Овом догађају присуствовао је и председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић са сарадницима, који је овом приликом истакао изузетно добру сарадњу са општином Осечина.

Пољопривреднике брине афлатоксин

Удружење новинара за пољопривреду  Agropress i Pro Gnosis Bioteh  у Средњој пољопривредној школи у Ваљеву организовали су конференцију и радионицу „Контрола и смањење афлатоксина у сточној храни и млеку“. Овом приликом пољопривредници из Ваљева и гости из бројних места могли су на лицу места да дају на анализу производе које су желели да тестирају. Најчешће се радило о млеку, кукурузу и силажи. Према добијеним резултатима тестови млека и силаже су били уредни, док су два узорка кукуруза била позитивна на афлатоксин. Пошто овај кукуруз још није коришћен у исхрани на фарми крава није било ни могућности да негативно утиче на животиње или да буде пронађен у млеку. Како је саопштио Агропресс, на конференцији, је било преко 100 учесника међу којима је, поред сточара било и представника задружних савеза, откупљивача млека и жита, фабрика сточне хране и пољопривредних саветодавних служби.

Сви програми Министарства за бригу о селу биће реализовани на Косову и Метохији

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић је изјавио да су сви програми овог министарства – програм финансијске подршке задругама, додела средстава за куповину сеоске куће са окућницом, куповина минибусева за превоз сеоског становништва, одржавање Михољских сусрета села Србије, као и најављени програм подршке до 10 000 евра младима за започињане сопственог бизниса на селу, намењени за територију читаве Србије и да ће бити реализован на Косову и Метохији. Министар је најавио да ће наредних недеља посетити наше људе у селима Косова и Метохије и на терену кроз разговор сазнати каква им је помоћ најпотребнија.

Осми међународни „Сајму домаћих производа – Рудо 2023“

„Сајам домаћих производа – Рудо 2023“ одржан је од 27. до 29.априла у организацији општине Рудо са циљем  развоја предузетништва и домаће производње. “На сајму имамо 140 излагача из 36 градова што представља највеће учешће до сада. Наш крај је богат пољопривредом, здравом храном, природом, туризмом и позивам све да чувамо ово богатство, Лим, Увац, изворе, шуме, да не уништавамо љепоте које имамо”, рекао је на отварању начелник општине Драгољуб Богдановић. Он је истакао да Сајам постаје препознатљив и да га Влада Републике Српске препознаје као значајан потенцијал ове регије.Богдановић је нагласио да је циљ манифестације унапређење руралних подручја чиме се уједно јача и локално тржиште, те ће се постојећим пољопривредним произвођачима осигурати услови за планирање и унапређење производње. Сајам је посетио и представио потенцијале задругарства Републике Србије ,  председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић са сарадницима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар