ЕУ ставила Србији на располагање 175 милиона евра кроз ИПАРД II програм

Аутор: draganadpetrovic
403 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић приликом обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом, захвалила се на помоћи коју је ЕУ у претходном периоду пружила Србији кроз ИПА и фондове двоструке намене, кроз које је до сада спроведено 74 пројеката везаних за безбедност хране у Србији односно поглавље 12, имплементираних у оквиру пет транши у укупном износу од 8,5 мил ЕУР, наведено је у саопштењу из Министарства.

Како је нагласила Танасковић, у Дирекцију за националне референтне лабораторије у претходном периоду уложено је укупно 9,7 мил ЕУР из фондова ЕУ.

– У поглављу 12, које је уједно и једно од најобимнијих и најкомпликованијих у целом преговарачком процесу, радимо на испуњавању мерила и то пре свега на усклађивању са ЕУ законодавством, док смо истовремено завршили процес класификације прехрамбених објеката и објеката који рукују споредним производима животињског порекла – навела је она том приликом.

Илустрација: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић и шеф Делегације ЕУ у Србији током обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије/ ФОТО: МПШВ

Како је саопштено из Министарства, када је реч о самој Националној стратегији, са пратећим Акционим планом урађен је други нацрт за који се ЕК изјаснила да је текст задовољавајући.

– ЕУ представља најзначајнијег спољнотрговинског партнера Србије на чијем тржишту је у претходној години завршило 55% вредности извоза пољопривредно-прехрамбених производа Србије – подсетила је Танасковић.

Амбасадор Жиофре је нагласио да је овај суфицит на српској страни достигао историјски максимум 2021. године од 688 мил ЕУР, и указао да је позитиван тренд у извозу настављен и у овој години.

Жиофре је указао да је пољопривреда главни сектор помоћи ЕУ Србији, и да је ЕУ већ ставила Србији на располагање 175 мил ЕУР кроз ИПАРД II програм.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3931787/ziofre-eu-stavila-srbiji-na-raspolaganje-175-mil-eur-kroz-ipard-ii

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар