Udruženje “Konoplja”

Аутор: dzonioff
736 посета

Priču o konoplji počeli smo pre 5 godina osnivanjem Poljoprivredne zadruge KONOPLJA. Zaokružili smo kompletan proces od setve, preko uzgoja do žetve i distribucije proizvoda.

Konoplja je biljka koja se može 100% iskoristiti. Od korena, preko stabljike do cveta i zrna. Ova ekološka biljka ne zahteva nikakvo prskanje hemijskim preparatima, a količina zelene mase je izuzetna, daje više od 10 tona po hektaru. Proizvodnja konoplje ne zahteva primenu pesticida. Otporna je na toplotu, plesan, štetočine, svetlost i trulež. Sa jednog hektara konoplja proizvede vlakna kao sa četiri hektara šume ili dva hektara pamuka. Polje konoplje proizvede i do 25 puta više kiseonika od šume. Takođe, konoplja se koristi kao građevinski materijal. Nudi izuzetnu izolaciju. Prirodna biomasa konoplje bi mogla da nadoknadi sve energetske potrebe koje se danas zadovoljavaju naftom.

Konoplja je Eco-Friendly. Jedina biljka koja može da te nahrani, skući, obuče i leči. Zbog toga smatramo da je konoplja – biljka budućnosti.

Mi smo prvi i jedini na tržištu koji se bavimo proizvodnjom konoplje. Konoplja je kontroverzna biljka, i postoji mnogo predrasuda sa kojima se svakodnevno susrećemo i protiv kojih se borimo. Održavamo edukacije, jer prave informacije iz ugla nekoga ko se ovim poslom bavi u Srbiji su značajne, kako za nove poljoprivrednike koji su na početku uzgoja konoplje, tako i za sve koji podržavaju, interesuju se i žele da nauče više o ovoj izuzetnoj biljci i da se sami bave uzgojem.

Za 5 godina poslovanja, poslednje 3 godine proizvodimo i finalne proizvode. Tokom 3 godine proizveli smo i plasirali na tržište preko 20 proizvoda. Očekujemo da će proizvodi od konoplje dobiti značaj koji zaslužuju u zdravoj ishrani i da će se samim tim potrošnja istih povećati.

Konoplja nikada nije bila zabranjena na ovim prostorima, i bili smo vodeći u svetu u proizvodnji i preradi.

Borimo se da vratimo konoplju na naša polja, jer je to jedina biljka koja nudi 100% iskorišćenosti.

Zvanična veb-stranica : https://www.udruzenjekonoplja.net/

Srodni tekstovi

Оставите коментар