U Vranju gužva i sve cveta

Аутор: dzonioff
330 посета

VRANJE – Prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda u Vranju, koji je danas otvoren, bio je prilika da se istaknu potencijali ovog kraja za tu vrstu proizvodnje i dobiju saveti stručnjaka šta i kako gajiti i proizvoditi, ali se i upoznaju sa značajem osiguranja poljoprivrede koji nudi Dunav osiguranje. Na svečanom otvaranju manifestacije, koja je okupila 44 izlagača iz više gradova Srbije i Severne Makedonije, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je značajne potencijale koji u okrugu postoje za sakupljanje i gajenje lekovitog bilja kao i za pčelarstvo. Naveo je da sajam prilika za druženje, razmenu ideja i iskustva a aktiviranje potencijala u ovom sektoru pojačaće samozaposljavanja i doprineti održivom razvoju.

(levo)Član gradskog veća, Nebojiša Stamenković, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević i  gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković (desno)

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević rekao je da se Vranje za tri godine puno promenilo, jer posle Balkanskog sajma pčelarstva dobija i međunarodni sajam lekovitog bilja. On je najavio da će država nastaviti sa uspešnom politikom subvencija preko kojih će pored podizanja novih plantaža lekovitog bilja osnaživati i ulaganja u prerađivačke kapacitete. Dodao je da Srbija ima potencijal da proizvede 10 puta višse eterično ulja nego što proizvodi danas. U okviru sajma, Dunav osiguranje je imalo drugu ovogodišnju radionicu na kojoj je oko 200 zainteresovanih Vranjanaca u Sali skupštine opštine bilo u prilici da se upozna sa značajem osiguranja poljoprivrede koje je u savremenoj poljoprivredi „agrotehnička mera“.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković: Podrčaćemo ovakve manifestacije,a već dajemo subvencije za ukrsano bilje

Direktor glavne filijale Dunava koja pokriva sedam opština regiona Boban Kostić u izjavi medijima rekao je da poljoprivreda strateška grana regiona i da, iako Dunav ne ostvaruje profit kod osiguranja poljoprivrede, sve više osigurava jer je svestan značaja poljoprivrede. „U poslednje tri godine ukupna fakturisana premija bila je 14 miliona dinara za 350 polisa, a iznos likvidiranih šteta dostigao je 17,5 miliona dinara po osnovu 197 zahteva. Naši planovi su povećanje poljoprivrednih površina koje se osiguravanju I zato permanentno radimo na edukaciji poljoprivrednika“, rekao je Kostić.

Hektar maline osigurava se za 60.000 do 80.000 dinara, šljiva između 15.000 i 30.000dinara, dok je pšenica do 5.000 dinara, rekao je Kostić i podsetio da država subvencioniše premiju osiguranja u ovom kraju 40 procenata. Osnivač i vlasnik kompanije Adonis iz Sokobanje Nebojša Stanojević, koji je pružio veliku podršku organizovanju sajma, izjavio je da je 45 godina u različitim vrstama biznisa ali uvek kod Dunav osiguranja. Stanojević je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Dunavom i poručio kolegama a posebno poljoprivrednim proizvođačima da svoju proizvodnju osiguraju.

Na sajmu u Vranju predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadonović rekao je da je Pčinjski kraj bogom dan za gajenje lekovitog bilja i pčela, te da postoji realna perspektiva za razvoj tih delatnosti ako ljudi žele da rade. Naveo je i stručne ocene po kojima je gajenje lekovitog bilja šest puta isplatljivije od ratarske proizvodnje

Član Gradskog veća Vranja zadužen za poljoprivredu Nebojša Stamenković izjavio je za Tanjug da je cilj organizacije sajma pored ukazivanja na razvojne potencijale, edukacija I aktiviranje ruralnog stanovništva kako bi oni iskoristili potencijale prirode kojima ovaj kraj obiluje i ostvarili dodatni prihod.

Izvor: (Tanjug)

Srodni tekstovi

Оставите коментар