Šta kažu domaćini o setvi kukuruza u Pomoravlju

Аутор: dzonioff
462 посета

Setva kukuruza zahuktava se u Pomoravlju, a semena, po izboru, ima dovoljni kao i drugih reprudukcijskih materijala, đubriva, zaštitnih sredstva, rekli su danas Tanjugu poljoprivrednici na njivama.
Jedinu pritužbu imaju da je „zemljište suvo i bez dovoljno vlage“.Kukuruz je, tradicionalno, najzastupljenija žitarica u Pomoravlju, Resavi i Levcu i ovog proleća biće zasejena na 50.000 do 60.000 hektara, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

U ovdašnjim „agroekološkim uslovima kalendarsko vreme setve je period između 10. i 25. aprila“, izjavio je Tanjugu stručni savedovalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

„Kukuruz je toploljubiva biljka i poželjno je da prilikom setve temperatura zemljišta bude 10 do 12 stepeni Celzujsovih na dubini pet do sedam centimetara“, rekao je Simić.

Značaj temperature zamljišta ogleda se u tome da, ako seme stoji dugo u hladnoj i vlažnoj zemlji, podložno je truljenju i napadu žičara, a to može da dovede do proređivanja useva, objasnio je Simić.

U savetu poljoprivrednicima, Simić ističe da je „gustina setve bitna komponenta prinosa, broj biljaka treba da bude usklađen sa potencijalom godine, nivom agrotehnike, potencijlom zemljišta, mogućnošću hibrida koji se seju“.

Ako je tokom zimskih meseci bilo dovoljno padavina i ako se azotna hraniva nalaze na dobini od 60 do 90 centimetara, a njiva je visoke plodnosti sa visokim stepenom agrotehnike, preporučuje se gušća sadnja, rekao je on.

Ovaj iskusni agronom ističe da u povoljnim uslovima hibride „FAO 500 i FAO 600, treba sejati na 70 centimetara (razmak redova) a razmak od biljke 22 od 24,5 centimetara a u nepovoljnim uslovima rastojanje treba biti 70 puta 26 do 30 centimetara“.

Hibride FAO 300 i 400 grupe zrenja u povoljnim uslovim sejati na rastojanju 70 centimetara peta 18 do 22 centimetra a u nepovoljnim uslovima na razmaku 70 peta 22 do 24,5 centimetara.

Simić upozorava da na ostvarenje pronosa utiču: „niska plodnost zemljišta 15 odsto, neadekvatan sklop 14 odsto, nepovoljan raspored padavina 13 odsto, slaba priprema zemljišta 11 odsto, FAO grupa sedam odsto, potencijal hibrida šest odsto, kavlitet semena osam odsto, ukupne padavine šest odsto, bolesti i štetočine osam odsto, poleganje četiri odsto koliko i niske temperature i četiri odsto ostali činioci“.

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/drustvo/zahuktava-se-setva-kukuruza-u-pomoravlju_1113667.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар