Sa dolaskom proleća ima sve više posla u voćnjacima. Mnoge voćne vrste cvetaju veoma obilno, a čak i posle loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja
zameću veliki broj plodova koje stablo nije u stanju da nosi. Voće ima razvijen mehanizam odbacivanja plodova koji su manji i zakržljali (tzv. junsko opadanje
plodova), ali kod jabuka to nije dovoljno, pa je neophodno dodatno proređivanje, da bi se poboljšao kvalitet roda. Osim toga, prevelik broj plodova na stablu utiče i na loš kvalitet i slabije formiranje rodnih pupoljka naredne godine.
Ručno ili hemijsko proređivanje?
Proređivanje može da se radi ručno ili tretiranje hemijskim sredstvima. Kako objašnjava profesor dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, mlada stabla jabuke lakše je prorediti u odnosu na ona u punoj rodnosti. Za optimalni rezultat se kod mladih stabala (do 3 godine) preporučuje ručno proređivanje ili hemijsko sa nižim dozama preparata. Jabuke se ručno proređuju posle junskog otpadanja plodova i tada se uklanjaju zaraženi, deformisani, mehanički povređeni plodovi kao i sitni na kratkim grančicama i plodovi u senci. Stabla u punoj rodnosti koja su slabe bujnosti lakše je prorediti u odnosu na bujna stabla koja opada ukoliko je prethodna godina bila visoko rodna. Na bujnost stabla utiču i suša ili oštećenja na listovima u jesen, te položaj
grana koje su najbujnije na vrhu krošnje koju je teže prorediti nego donji i unutrašnji deo stabla. Zato je važno prilikom primene preparata dobro isprskati krošnju. Za hemijsko proređivanje najčešće se koriste bioregulatori (sintetičkih biljnih hormona) koji simuliraju prirodni proces i dovode do otpadanja zakržljalih plodova. Kako napominje profesor Keserović za pravilnu primenu preparata neophodno je razumeti kako oni deluju, uticaj spoljne
sredine, ali i fizioloških procesa u stablima jabuke kao što su formiranje rodnih pupoljaka i otpadanje mladih plodova. Na osnovu svih ovih faktora se određuje doza preparata, dok se količina vode za hemijsko proređivanje plodova kod jabuka dozira se prema zapremini krošnje, odnosno starosti i bujnosti stabala.
Razlike među sortama
Prilikom hemijskog proređivanja jabuka treba voditi računa o sorti. Naime, mucu, ajdared, jonagold, breburn se relativno lako proređuju, ali treba voditi računa da se ne pretera. Sa druge strane teško se proređuju zlatni delišes, fudži, gloster, klonovi gale i spur tipovi crvenog delišesa. Razlika se ogleda u odnosu na toleranciju prema preparatima koji su genetski uslovljeni sortama i predstavljaju nasledne razlike u enzimskim sistemima. Preparati za
hemijsko proređivanje biljka najvećim delom upija preko lista, zato je neophodna zdrava, funkcionalna lisna površina. Prskanje je bolje uraditi po hladnijem
vremenu (15 do 20 stepeni) jer list bolje upija preparat. Osim ovoga, toplo vreme u vreme oprašivanja dovodi do većeg broja semenki u plodu što proređivanje čini težim.
Kako utvrditi kad je vreme za proređivanje? Profesor Keserović kaže zametanje ocenjuje na osnovu praćenja intenziteta rasta mladih plodića neposredno nakon oplođenja. Više od 7 do 8 plodića po kvadratnom santimetru poprečnog preseka grane na kojoj se nalaze, znak je previsokog zametanja i to treba prorediti. Osim proređivanja plodova kao najpouzdaniji metod je ručno uklanjanje cvetova ili cvasti. Najbolje vreme za proređivanje je od faze crvenog pupoljka do faze balona i preporučuje se da se uklone polovina do tri četvrtine ukupnog broja cvasti.
Hemijsko proređivanje
Kao objašnjava profesor dr Zoran Keserović hemijsko proređivanje daje najbolje rezultate, a preparat se bira na osnovu sorte i ostalih navedenih parametara. Hemijskim proređivanjem poboljšava se krupnoća, obojenost, hemijski sastav plodova, osiguravaju se redovni prinosi, olakšava zaštita i berba. Osim toga otpadanje plodova jabuke pre dostizanja optimalnog momenta zrelosti manje je izraženo kod proređenih stabala u odnosu na neproređena. Na velikim plantažama ručno proređivanje se primenjuje samo kao dopuna i korekcija hemijskom proređivanju. Tokom sezone nekada je potrebno dva ili tri
proređivanja bioregulatorima. Citokinini su grupa jedinjenja koja stimuliše deobu ćelija (citokinezu). Prskaju se u svim rastućim organima uključujući
koren i vrhove krošnje. U ovu grupu spada 6 – benziladenin (BA) koji najbolju efikasnot postiže u opsegu koncentracija od 50–150 ppm. Ukoliko je koncentracija veća može doći do izduživanja mladica i asimetriju plodova, a kod crvenog delišesa mogu da izazovu pojavu rđaste prevlake
ili nedovoljnu obojenost jabuke. Primenjuje u periodu od 14–21 dan nakon punog cvetanja, u uslovima kada maksimalna dnevna temperatura prelazi 15°C. NAA se često koristi u kombinaciji sa BA sa ciljem da pojača njegovo dejstvo, pri čemu se dodaje u koncentraciji od 3 do 5 ppm. Sredstva na bazi NAA ne treba dodavati ako su temperature više od 25˚C. Etefon je jedini biljni hormon koji deluje u gasovitom stanju. Ima ključnu ulogu u procesu sazrevanja plodova, podstiče starenje cvetova i plodova, ali njegova efikasnost u proređivanju varira zavisnosti od doze preparata i temperature vazduha
u momentu primene. Često se koristi kao korektivni tretman u slučaju da prethodno proređivanje nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Sredstva na bazi auksina (biljni hormoni regulatori rasta) slična su prirodnim jedinjenjima koja se u mladim organima (semenkama, mladim plodovima, vrhovima izdanaka, pupoljcima) i transportuju kroz biljku floemeom. Brojna su jedinjenja slične strukture koja imaju aktivnost auksina, a najrasprostranjenija u biljnom svetu je indol-sirćetna kiselina (IAA).
Pri određivanju koncentracije preparata za hemijsko proređivanje plodova, pored ostalih faktora treba uzeti u obzir snabdevenost stabala azotom. Dokazano je
da ista koncentracija NAA i BA za proređivanje plodova, pri visokom sadržaju azota u zemljištu može dovesti do slabijeg proređivanja, manje prosečne mase ploda, ubrzanog sazrevanja te lošije skladišne sposobnosti plodova jabuke.
Mehaničko proređivanje cvetova
Alternativa ručnom ili hemijskom proređivanju može biti mehaničko uklanjanje cvetova upotrebom traktora i posebne priključne mašine. Ovo je ekološki prihvatljiv metod, a primenjuje se od 1990. godine. Mašina se sastoji od nosača sa vertikalnom rotirajućom osovinom na kojoj se nalaze sintetičke žice koje se jednostavno mogu postavljati i uklanjati. Osovina ima mogućnost promene nagiba te se može prilagođavati različitim oblicima stabla. Kako se osovina okreće, sintetičke žice udaraju cvetove ili cvasti, posebno na periferiji krune. Intenzitet proređivanja određen je brzinom kretanja, frekvencijom rotiranja osovine i brojem žica. Mane mehaničkog proređivanja ogledaju se u tome da se može primeniti samo kod pojedinih uzgojnih oblika, može dovesti do oštećenja drveta, podstiče razvoj i širenje bolesti ukoliko se žice ne dezinfekuju, (plamenjača, rak grana, krvave vaši) i ima efekta na rast mladara. Ovakva vrsta proređivanja najviše efekta ima kod vitkih stabala koje su zasađene u špalir.
Mehaničko proređivanje vršiti samo pri suvom vremenu i to između stadijuma balona i punog cveta, ali u svakom slučaju pre nastupanja uslova za infekciju bakterioznom plamenjačom. Proređivanje cvetova može da se vrši i hemijskim sredstvima na bazi amonijum-tiosulfata (ATS) koji je bezbedan za korisnike, okolinu i potrošače. ATS oštećuje krunične listiće, tučkove i prašnike cveta, te ne dolazi do zametanja plodova. Međutim, više koncentracije mogu izazvati ožegotine ne lišću. Koristi se u fazi punog cvetanja, odnosno kad počne otpadanje latica i potreban je jedan do dva tretmana. Optimalna temperatura za tretiranje je između 18 i 22˚C.
Osim ovog koristi se i NAD – amid naftil sirćetne kiseline i primenjuje se najkasnije 7 dana nakon punog cvetanja. Međutim, ne sme se primenjivati kod sorti
tipa crvenog delišesa i elstara jer može doći do zaostajanja plodova u porastu, a na ovo jedinjenje osetljive su i fudži i breburn.
Izvor: Agrobiznis magazin