Kako LED svetlo utiče na miris i ukus povrća?

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Vertikalne bašte i zatvoreni prostori za uzgoj povrća sve su popularniji širom sveta. Da bi se stvorili optimalni uslovi za rast i razvoj biljaka umesto sunčeve svetlosti koriste se LED lampe. Međutim, postavlja se pitanje da li ova vrsta veštačkog osvetljenja utiče na miris i ukus povrća?

Ovim pitanjem pozabavili su se španski naučnici i došli do vrlo zanimljivih otkrića. Fino podešena LED rasveta može da utiče na rast povrća i skrati životni ciklus biljke. Jednostavno rečeno,  uz upotrebu belog ili roze LED osvetljenja biljka brže raste i ranije sazreva, pa je moguće imati više berbi tokom sezone. Kada je u pitanju kvalitet, što jedino i zanima potrošače, došlo se do saznanja da ovako uzgajano povrće ima svoje prednosti i benefite.

Istraživanja su sprovedena na zasadima paradajza i nakon ispitivanja došlo se do zaključka da je zeleni paradajz dobio intenzivnu crvenu boju prilikom tretmana crvenim LED svetlom. Uočeno je takođe da ovako uzgajan paradajz ima viši sadržaj likopena.

– Paradajz je imao uvećan sadržaj antioksidansa što donosi široku lepezu zdravstvenih blagodati za potrošača, ali takođe štiti i samu biljku od gljivičnih patogena. Primećeno je i pojačavanje mirisa usled većeg sadržaja rozmarinske kiseline, ali i jačeg intezivnijeg ukusa što dodatno čini ovaj paradajz zdravijim i primamljivijim za kupca – rečeno je u timu španskih istraživača, a prenosi Hortidejli.

Ali, ovo nije sve. Listanto povrće poput salate koje je tretirano LED svetlom imalo je duži rok trajanja usled povećanja suve materije u listovima. Kada biljka ima veći sadržaj vlakana i manje vode, proizvod ostaje svež duži vremenski period. Takođe, naučnici su ustanovili povećanje fenola usled fino uravnoteženog spektra svetlosti što je dovelo do boljeg mirisa i ukusa. Posle svih istraživanja naučnici su došli do zaključka LED svetlo ne samo što poboljšava rast i razvoj biljke i uvećava prinos, već poboljšava kvalitet i ukus povrća koje je uzgajano na ovaj način.

Izvor: Agrobiznis magazin

Srodni tekstovi

Оставите коментар