7 начина за употребу пепела али искључиво оног од дрвета

Аутор: draganadpetrovic
895 посета

Уколико за грејање користите дрва требало бисте да знате да пепео који остаје може бити врло користан. Пепео је сјајно ђубриво посебно за парадајз, штити од болести и штеточина због чега је смањена употреба пестицида, повољно утиче на Пх вредност земљишта, користи се у кокошињцу за купање живине која се на овај начин штити од паразита. Бројне су употребе пепела али само под условом да је искључиво од дрвета.
Агробизнис магазин вам представља 7 начина за употребу пепела.

1. Ђубриво
Пепео има много хранљивих састојака које ће парадајз једноставно упити. У зависности од врсте дрвета које користите за огрев, односно да ли је тврдо или меко нивои ових хранљивих материја може бити другачији. Верује се да тврдо дрво има више хранљивих састојака од меког. Без обзира да ли за ложење користите букву, храст или неко друго дрво пепо ће бити богат калијумом, магнезијумом и калцијумом.Пепео од дрвета садржи већину есенцијалних хранљивих материја које су земљи потребне за оптималан раст биљака. Осим за парадајз може да се користи за цвеће као што су јоргован, божур, флокс и на њиви за слатки грашак.

Илустрација: Пепео неутралише киселост земљишта у башти, али га немојте користи код биљака које воле киселије тло

2. Неутрализација киселог земљишта

Дрвени пепео има својства слична пољопривредном кречу као ђубриво. Пошто је алкалне природе, неутралисаће кисело земљиште у вашој башти. Одлично је за све ваше усеве који не воле кисело тло као што су цвекла и диња. Лаванда, рузмарин и тимијан такође не воле кисело земљиште па га можете користити и за узгој овог биља. Употреба пепела у башти не препоручује се за азалеје, бобичасто воћу, краставац, бели лук, першун, бундеву, тиквицаме, јагоде, батат и друге биљке које преферирају кисело земљиште.

3. Купање живине
Пепео је веома важан у узгоју живине без обзира да ли имате фарму или тек неколико кокошака у дворишту за сопствене потребе. Живина воли да се купа у пепелу јер на тај начин са перја скидају паразите као што су гриње, буве, вашке, крпељи… Једноставно у ширу а плићу посуду сипајте пепео и ставите близу кокошињца како би увек био на располагању живини. На великим фармама за узгој кокошака пепео се користи и да упије вишак амонија од живине чиме се смањује могућност за болести.

Илустрација: Користите пепео који је искључиво настао сагоревањем дрвета

4. Против штеточина
Дрвени пепео је одличан у одбијању пужева и других штеточина у башти. Со у пепелу одвраћа пужеве, али и лисне уши. Водите рачуна да се не покваси јер тад постаје бескористан. Такође, избегавајте да пепео дође на листове и стабљике парадајза да бисте спречили нежељена оштећења. Иначе, парадајз обожава калијум из пепела који га штити од болести, па ће и приноси бити већи.

5. Додатак компосту
Због високог нивоа калијума и алкалности, дрвени пепео је одличан додатак компосту кога ће додатно обогатити хранљивим материјама. Једноставно додајте мало хладног и сувог пепела у компост и касније тиме ђубрите цвеће и башту. Само водите рачуна да такав компост не користите за биљке које воле киселије земљиште.

Илустрација: Пепо се користи за купање кокошака али и као додатак у исхрани

6. Додатак храни за кокошке
Примећено је да животиње и птице у дивљини након шумског пожара гризу угљенисане гране и пањеве. Угаљ делује као лаксатив чиме се избацују токсини из тела. Калцијум је најзаступљенији елемент у дрвеном пепелу, али је такође добар извор калијума, фосфора и магнезијума. Додавање дрвеног пепела у храну за пилиће у односу од 1% може побољшати стопу носивости, продужити периоде ношења, а такође ће смањити мирис пилећег измета.

7. Чисти воду
Додавање пепела у воду за животиње може спречити појаву алги и других бактерија, као и у филтрирању других нечистоћа у води. Осим тога вода коју животиње пију биће додатно обогаћена минералима. Само водите рачуна да редовно чистите посуде за воду и мењате пепео. Довољна је врло мала количина пепела коју ћете сипати у густу газу везати да се пепео не расипа и ставити у посуду за воду.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар