5 начина да се максимално искористите калијум

Аутор: draganadpetrovic
340 посета

Калијум је један од три кључна микроелемента неопходна за здравље биљака, њихову отпорност и високе приносе. Он је задужен за регулацију фотосинтезе и, што је још важније, одговоран је за процес узимања воде од корена до врха биљке.
Како је за портал Successful Farming објаснио професор Џеф Веч са универзитета у Минесоти већини земљишта је потребан додатни калијум, при чему се морају узети у обзир карактеристике самог тла.
– Песковито земљиште, рецимо, захтева мање количине калијума за разлику од тла средње и фине текстуре. Калијум може да се веже и између појединих слојева глине, па је пре саме употребе најбоље тестирати земљиште и проверити које количине су потребне – рекао је он.
Професор је додао да се калијум углавном задржава у стабљици, рецимо, кукуруза и релативно мало га има у зрну док је код соје већ знатно боља ситуација. Он је дао пет савета пољопривредницима како да искористе моћ калијума како би извукли максимум из ђубрива и обезбедили усевима најбоље услове за раст и развој.

Илустрација: Превише фосфора доводи до киселости земљишта што није добро за усеве

1. Без превише фосфора
– Пољопривредници понекад примењују обичај да своје њиве засипају са превише фосфора што доводи до киселости земљишта. Мој савет је да користите мање фосфора а више калијума – рекао је он.

2. Провера земљишта
Према речима професора Веча, за оптимално коришћење и што боље производне резултате неопходна је анализа земљишта барем једном годишње и то увек у исто време.
– Без обзира да ли узимате узорак тла за анализу у пролеће или у јесен то увек радите у исто време. Не мењајте време тестирања јер то може утицати на резултате тестирања калијума у земљишту и то вероватно више него на друге хранљиве материје. Остаци усева садрже много калијума али је потребно време да се он врати у земљу. Дакле, узимате узорке за анализу у рану јесен, можда ћете добити ниже вредности калијума у земљишту него када тестирате у пролеће – објаснио је он.
Према његовим речима, све то може утицати на следеће веома важне резултате тестирања

  • Минералогија глине
  • Садржај влаге у земљишту при узорковању
  • Остаци усева ако се земљиште тестира у јесен

3. Одговарајући тест
Да би резултати испитивања земљишта били што тачнији користите одговарајући тест земљишта који је валидан за ваш регион. Уколико користите тест који није адекватан за ваш регион вероватно ћете добити погрешне резултате а самим тим неће на адекватан начин обезбедити калијум из земљишта за ваше усеве.

Илустрација: Без обзира да ли узимате узорак тла за анализу у пролеће или у јесен то увек радите у исто време/ ФОТО: Pixabay

4. Примена калијума једном годишње
– Можда би било корисно применити калијум једном годишње на земљишту грубе текстуре. Ово се односи на њиве на којима се узгаја кукуруз али и читав појас или регион где је примећен недостатак овог минерала – саветује проф. Веч.

5. Примена на третираном земљишту
На основу истраживања које је спровео на свом Универзитету проф. Веч сматра да је примена калијума потребна посебно на земљишту где се гаји кукуруз и соја .
– Неки усеви, посебно кукуруз, могу да реагују на различито на примену калијума. Велика предност је што примена калијума не утиче на екологију, али уколико земљишту недостаје овај минерал то може лоше да утиче на приносе због чега је правилна примена калијума заправо кључна за извлачење максимума из ђубрива – закључио је проф. Веч.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар