2 милиона евра за 643 београдска газдинства

Аутор: draganadpetrovic
370 посета

ИЗ градске касе је, од почетка године издвојено 240 милиона динара на име подстицајних средстава за 643 пољопривредна произвођача. Највећи износ од 1,55 милиона динара, добио је фармер за набавку противградне мреже са системом за наводњавање „кап по кап“, за хектар засада воћа.Реч је о бесповратним средствима, али у случају да новац не буде уложен сходно намени, Град ће покренути поступак против корисника.

Како наводе у Секретаријату за пољопривреду, од почетка године Град је расписао пет јавних позива за доделу подстицајних средстава из области воћарства и повртарства – 45 милиона динара, за набавку пољопривредних прикључних машина – 30 милиона, за куповину трактора – 100 милиона. За област сточарства, Град је определио 30 милиона динара за набавку од једне до три приплодне јунице, или 10 до 30 приплодних оваца или 10 до 30 приплодних коза. Такође, опција је и куповина машине за сточарску производњу. Пчеларима је за кошнице и опрему, припало 35 милиона динара.
– Подстицај су добила 64 пољопривредника, који гаје воће и поврће – наводе у Секретаријату. – Највише њих – 22, од добијеног новца ће купити пластеник са системом за наводњавање „кап по кап“, који се користе за производњу поврћа у заштићеном простору, док су 42 воћара новац наменила за набавку противградних мрежа са или без система за наводњавање „кап по кап“, жичаних ограда за ограђивање засада воћа, система за наводњавање са или без хидранта за наводњавање воћа, куповину електричних маказа за орезивање воћа.

Илустрација: Београдски воћари моћи ће да купе електричне маказе за орезивање воћа

Колико ће новца фармери добити од града као помоћ, зависи од делатности. За набавку трактора, максимални износ је милион динара, а за куповину пољопривредних прикључних машина – 400.000 динара. Помоћ за пластеник, са системом за наводњавање „кап по кап“ површине до 10 ари, износи 1,5 милиона динара, а за набавку противградне мреже са системом за наводњавање „кап по кап“ до једног хектара, 1,55 милиона динара. Сточари за куповину до три приплодне јунице или 30 приплодних оваца могу да „рачунају“ на износ од 750.000 динара.Да би конкурисали за субвениције Града, морају да имају регистровано пољопривредно газдинство и катастарске парцеле, на територију града. Остали критеријуми се дефинишу по специфичностима сваке области пољопривредне производње.

Илустрација: Новац је одвојен и за наводњавање

ТЕРЕНСКА КОНТРОЛА
Представници Секретаријата за пољопривреду обављају теренске контроле свих пољопривредника који су добили подстицајна средства града. На лицу места се контролишу набављена воћарска или повртарска опрема, пољопривредне машине, трактори или грла стоке. Подстицајна средства се додељују у износу од 80 одсто вредности инвестиције. Уговор са Градом о исплати подстицајних средстава корисници потписују тек након завршене теренске контроле купљене опреме за коју је издвојен новац из буџета.

Извор: https://www.novosti.rs/beograd/vesti/1142641/dva-miliona-evra-643-gazdinstva-grad-beograd-pomaze-poljoprivrednicima

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар