Шљива родила и преродила у Републици Српској

Аутор: draganadpetrovic
437 посета

На подручју Републике Српске први пут послије неколико година је добро родила шљива, према ријечима воћара најбоље су родиле чачанске сорте, а највећи род се очекује на подручју Поткозарја.Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, рекао је за „Независне новине“ да је ово добра година по питању шљива.
„Зависно од региона негђе су родиле, а негђе су подбациле, али род је свакако бољи у односу на претходну годину. У једном дијелу Поткозарја су добро родиле, док је зато један дио Мајевице знатно подбацио“, рекао је Дојчиновић.

Како је рекао, најбоље су родиле чачанске сорте шљиве.

„Најбоље су родиле чачанска рана и чачанска родна, док је стенли подбацио ове године. Он је био у фази оплодње када су температуре биле промјењиве па је то утицало на његов род“, рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, о цијени је још рано говорити.

„Очекујемо солидне цијене, али гледајући сада актуелне сорте воћа – трешњу и јагоду цијене су доста ниске, па ако би било тако и са шљивама воћари неће бити задовољни“, рекао је Дојчиновић.

Илустрација: Воћари очекују солидну цену

Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједор, појаснио је да је ова година кренула лоше за воћаре пошто је била ниска температура ваздуха, али је воће преживјело, за разлику од претходних година када га је уништавао мраз.

„Ове године очекујемо пристојан род, али је још рано говорити са сигурношћу. Љето још није ни наступило и више ћемо у наредном периоду ко ће бити те среће да бере воће“, рекао је Марјановић.

Према његовим ријечима, прошле и ове седмице дијелове територије града Приједора захватило је невријеме и настала су оштећења од леда.

„То је и даље подношљиво, иако скоро свака киша значи и лед на неком подручју, тако да смо оптимисти с једном дозом опреза“, додао је Марјановић.

Илустрација: Најбоље су родиле чачанске сорте шљива

Он је навео и да се код воћара који се баве екстензивном производњом појавила лисна уш, која ће, такође, утицати на род, али да се код оних који се баве интензивном производњом то није десило.

„Гђе се воће одржава и његује те гђе се примјењују заштита и исхрана – ту је стање засад прилично добро и ту се може очекивати добар принос, под условом да није било леда“, истакао је Марјановић.

Како је за „Независне новине“ рекао Никола Вукота, воћар из Градишке, сезона шљива је засад обећавајућа.

„Најбоље су родиле чачанске сорте, док је стенли свој род свео на 50 одсто и он је пола-пола“, рекао је Вукота.

Како је рекао, цијена по килограму сигурно неће бити висока јер кад је род већи увијек се очекује мања цијена.

„Не очекујем високе цијене јер је чачанска сорта родила у свим крајевима, а када је род већи онда је цијена мања“, рекао је Вукота.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Vocari-u-Srpskoj-ocekuju-dobar-rod-sljive/722379

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар