Успешан тест у Аустралији: Примена високе технологије у виноградарству

Аутор: draganadpetrovic
245 посета

Прецизна пољопривреда постаје још прецизнија са новом 5 Г мрежом. Пољопривредници широм света све више су заинтересовани за предности ове мреже која им доноси уштеду времена и новца уз максимално повећање приноса.
Да би се на лицу места уверили како све функционише аустралијски виноградари у близини Аделејда пристали су да тестирају платформе које користе 5 Г мрежу и уз помоћ апликација контролишу шта се дешава у њиховом винограду.
Извршни директор и суоснивач платфарме Линдзи Џексон истакла је да са мобилним телефоном и добром антеном можете добити прецизност буквално у 1 сантиметар земљишта.
– На овај начин у сваком тренутку можете да знате где се налази машина или ограда, редови винове лозе. Прецизност је важна у виноградарству како бисте избегли непотребне компликације и трошкове. Рецимо, ако прскате против штеточина и болести морате тачно да знате колико којој биљци је потребно заштите. Међутим постоји разлика између чокота који су напред и оних у залеђу винограда код којих најчешће и постоји опасност од појаве штеточина и гљивица. Ако се ту запате брзо се пренесу и на остале чокоте што доводи до епидемије у виноградима – објаснила је она.

Илустрација: Нису сви чокоти у једном винограду исти

Међутим уз употребу 5Г мреже прецизност се максимално повећава и платформа невероватно прецизно може да израчуна колико је заштите потребно за сваку појединачну биљку без обзира где се налази у винограду. Зато је прецизност у вези са локацијом толико важна.
Платформа је недавно тестирана на виноградима како бисе се проценила економска корист. Тестирање је финансирала аустралијска влада како би се тачно утврдило колико може бити корисна 5 Г мрежа у прецизној пољопривреди.
– Постоје алати у паметним телефонима који уз помоћ платформе помаже виноградарима у анализи и усмеравању посла чак и кад нису у винограду. Виноградари су били задовољни постигнутим резултатима на тесту. Посебно охрабрује то што су спремни да усвоје нове технологије како би побољшали своје приносе посебно у тренутку озбиљних климатских промена и поскупљења ђубрива што поскупљује саму производњу. Уз то ту су стални притисци купаца да производња не уништава земљиште, напротив да побољша његов квалитет – објаснила је Џексонова.

Илустрација: Сад се може прецизно одредити заштита за сваку биљку
Она је додала да је савремена технологија све приступачнија обичним људима.
– Довољно је да имате добар пријемник, антену, ГПС локацију а 5Г технологија ће пољопривредницима пружити више информација. Најважније од свега је што је ова технологија на том нивоу заиста приступачна за џеп просечног пољопривредника – закључила је она.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар