Узгој и прерада ружа: Како до пласмана производа?

Аутор: draganadpetrovic
617 посета

Брачни пар Паванић у селу Александрову у општини Српска Црња узгајају бугарске руже и прерађују их. Са једанаест хиљада ружа, први су у Србији. Славица Паванић је после четрдест година живота у Сплиту, пре пар година вратила у село и кућу у којој је рођена. Са супругом капетаном брода покренула је производњу бугарских ружа, од чијих латица праве ружино уље, ружину водицу, сируп и слатко.
„Желeла сам нешто ново да променим за наше село и за нашу општину. Био је изабир између две три културе, а на крају од свега је искочила бугарска ружа, даматска ружа“, каже Славица.

Илустрација: Ружа може да се прерађује на различите начине

За прераду ружа задужен је је Давор. Кормило брода заменио је мотиком и пољопривредом.

„Ми смо то преко интернет тражили колике температуре, у свему требају бити специфичне за ову даматску ружу“, напомиње Давор Паванић.

Као некадашњи капетан брода, каже да се добро снашао у процесу дестилације и прераде ружа.

Почели су са три хиљаде ружа на тридесет ари. Сада имају једанаест хиљада ружа и по томе су на првом месту у Србији. У Општини Нова Црња су заинтересовани за посао породице Паванић.

„Да све производе путем туристичке организације рекламирамо на различитим сајмовима, етно- базарима, како код нас у Србији, тако у Европи и свету“, наглашава Никола Толчин.

На прву бербу ружа чека се од три до четри године, а за један килограм уља од руже треба око пет тона ружиног цвета.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/4831797/bugarska-ruza-aleksandrovo-banat-pavanic.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар