Када се воће и поврће увози у Србију, проверу на граници раде фитосанитарни инспектори, али ко контролише производе у маркетима и на пијацама?Једна америчка организација анализом 47 производа дошла је до закључка да се остаци пестицида налазе између осталог у јагодама, спанаћу, јабукама, крушкама, нектаринама, парадајзу и кромпиру.
Како да будемо сигурни да је све што купујемо здраво, Телевизија Прва питала је начелника у Управи за заштиту биља Ненада Милојевића и нутриционисткињу др Данијелу Масловарић.“Ако су пестициди дозвољени да се користе у току поступка производње то значи да нису опасни. Опасни би били само уколико се не би користили правилно“, казао је Милојевић.
Како је додао, сваки произвођач и дистрибутер је дужан да омогући да производи буду безбедни.
„На основу досадашњих испитивања, за 2020. годину, око два до два и по посто узорака је било неисправно, што је одличан резултат“, оценио је саговорник Телевизије Прва.
Масловарићева је истакла да је савет да се воће увек купује онда када му је сезона.
„Увек је и препорука да се купује воће са нашег поднебља“, казала је.
Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=03&dd=30&nav_id=1834944