Српска пољопривреда већ је у Европи

Аутор: draganadpetrovic
376 посета

У присуству представника Европске уније и ресорног министарства јуче је у Сомбору, након неколико месеци одлагања, коначно уручена опрема вредна преко 480.000 евра овдашњој Пољопривредној саветодавној стручној служби, која спада међу најбоље у земљи. Како се могло чути, вредна донација је плод претходног ИПА пројекта, финансираног средствима ЕУ, под називом „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације”.

Владимир Сабадош, директор сомборске ПШ је, захваљујући се донаторима, као и републичком Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде уз чију је сарадњу и помоћ до набавке опреме и дошло, појаснио је да се ради о машинама које су јединствене, не само у Србији, већ и у региону.

– Ради се о опреми специјализованој за рад на такозваним микроогледима, односно на површинама од свега неколико па до 30 квадратних метара – појаснио је Сабадош – Поред опреме намењене магацину-хладњачи у којој ће се безбедно чувати семена, набављена је механизација реномираних произвођача, па нам је на располагању комбајн за огледе са адаптерима за кукуруз, уљану репицу и сунцокрет, као и четворореда сејачица за широкоредне усеве од 50 до 70 центиметара размака. Наравно, уз помоћ донатора из ЕУ набављена је и специјализована сејачица за стрнине – појаснио је први човек сомборске Пољопривредне стручне службе.

Илустрација: Огледи на кукурузу ради усавршавања у школи/ ФОТО: Pixabay

Као представник донатора, примопредаји опреме је присуствовао Николо Бертолини из делегације Европске уније у Србији, који је нагласио да су за овај пројекат највећа средства издвојиле Италија и Немачка.

– Надам се да ускоро нећемо бити овде као донатори из ЕУ, већ ће Србија ускоро бити равноправна чланица велике породице европских народа, пошто је њена пољопривреда, усуђујем се да кажем, већ европска пољопривреда – казао је Бертолини.

Према речима Жељка Радошевића, државног секретара у републичком Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, новцем европских пореских обвезника издвојеним за овај пројекат није остварена само донација сомборској Пољопривредној стручној и саветодавној служби, већ и другим институцијама у Србији.

– Ради се пре свега о Пољопривредном факултету београдског Универзитета, односно Огледном добру „Радмиловац“, Пољопривредном факултету Универзитета Нови Сад и његовом огледном добру „Сремски Карловци“ и Институту за воћарство у Чачку – казао је Радошевић.
– Осим ових машина и расхладних комора које имамо прилику да видимо још три трактора су резултат подршке ЕУ и њене делегације у Србији. Желим да напоменем да су то нераспоређена средства из ИПА пројекта из 2017. године, што заслужује додатну захвалност за разумевање и подршку – казао је Радошевић, наглашавајући да ће јуче уручена опрема сомборској ПШ несумњиво допринети јачању сектора семенарства у Србији, с обзиром на то колико је дуга традиција овог сектора у нашој земљи која је регионални лидер у тој области.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/srpska-poloprivreda-vec-je-evropska-23-07-2022

Srodni tekstovi

Оставите коментар