Спекулације око цене сунцокрета: Хоће ли бити дупло скупљи него лане?

Аутор: draganadpetrovic
379 посета

РАТАРИ у Србији очекују да ће ове године цена сунцокрета оборити рекорде, највише због рата у Украјини. Наводно, поједини откупљивачи у Банату већ су нудили цену „на зелено“ од 111 до 115 динара за килограм, без ПДВ. Ипак, нико ко се бави трговином овом уљарицом није могао то да нам потврди. Како кажу, та цена је превисока, с обзиром на то да је прошле године сунцокрет око жетве био између 55 и 56 динара за килограм, што му је била и највиша откупна цена.

У Продуктној берзи Нови Сад истичу да нема још цена за откуп сунцокрета. Нико од њихових трговаца још није изашао са понудом, на берзи нема трговања, а цена од 115 динара за килограм „звучи“ врло високо. Ни Удружење „Жита Србије“ не жели да лицитира цену сунцокрета, али кажу да за ову нису чули. Ипак, оно што је сигурно, јесте да је сунцокрета ове године засејано на 30.000 хектара више него прошле године.

– Сунцокрета ове године има на неких 245.000 хектара, што је за око 30.000 више него лане – испричала нам је Сунчица Савовић, председник Удружења „Жита Србије“. – Очекујемо приносе на нивоу прошлогодишњих.

Како каже Савовићева, сетва је готова, остало је још нешто мало да се заврши. Ове године, кукуруза на њивама има мање него претходне, и то за неких 70.000 хектара.

– Кукуруза имамо посејано на 950.000 хектара, што је за неких 70.000 мање него у 2021. години – говори Савовићева. – Свакако, очекујемо већи род од прошлогодишњег, јер смо тада имали сушу и приноси су били мали. Биљке засада изгледају лепо и напредно на оним раније засејаним пољима. Што се тиче соје, неке назнаке су биле да ће површине бити веће него годину дана раније, али су исте – око 240.000 хектара. И овде се надамо већем роду. Соја је у 2021. родила две тоне по хектару, а сада очекујемо најмање 3,2 тоне.
ДОБРА ПШЕНИЦА

ПШЕНИЦА на њивама изгледа одлично. Када је реч о роду, прошле године је био рекордан, али ове године је питање, јер се не зна колико су ратари прихрањивали и ове године се очекује, барем као и прошле, рекордни род, казала нам је Савовићева.

– Цена ђубрива је далеко од оне која је била, па не знам колико су га ратари користили код пшенице – објашњава Савовићева. – Временске прилике су повољне, како и прошле године, када смо имали род више од три милионе тона. Очекујемо да жетва крене крајем јуна, почетком јула.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/poljoprivreda/1113686/jesenji-suncokret-placaju-115-dinara-ocekuju-visoke-otkupne-cene-uljarice-posejano-vise-nego-lane

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Sekjak 9. мај 2022. - 09:13

Otkupljivačima suncokreta je skupa sila crna suncokreta a dali je nama skupo vestacko đubrivo puta 3 ?

Одговори

Оставите коментар