Почела исплата субвенција за сунцокрет

Аутор: draganadpetrovic
457 посета

Произвођачима сунцокрета почела је исплата додатних подстицаја коју држава даје да би поспешила производњу узгајања те уљарице и помогла ратарима после сушне сезоне.

Влада Србије је пре нешто више од месец дана Усвојила Уредбу о утврђивању помоћи финансијске подршке пољопривредним произвођачима ове уљарице из рода 2022. како би сачувала стабилност дохотка произвођача који су имали проблема с приносима.Приноси сунцокрета и кукуруза овога лета генерално су десетковани због дуготрајне суше и то посебно у северном Банату.

Mинистарство пољопривреде почело је од среде да исплаћује ове подстицаје. Незванично, за ове намене биће утрошено око пет милијарди динара.

Илустрација: Влада Србије је пре нешто више од месец дана усвојила уредбу о подршци произвођачима сунцокрета

Према Уредби, утврђена помоћ је 7,8 динара по килограму испоручене, продате количине сунцокрета правном лицу или предузетнику који се бави прерадом, складиштењем или извозом сунцокрета. Произвођачима ова помоћ следује за максимално 200 тона уљарице. Сунцокрет и сунцокретово уље једни су од најдефицитарнијих производа у ЕУ. То се показало након сукоба у Украјини која је снабдевала велики број европских земаља рафинисаним уљем.

Према ранијим информацијама, мотивисани високим ценама и великом потражњом за зрном због несташице уља у Европи, пољопривредници у Србији посејали су сунцокрета на 250.000 хектара, за разлику од 2021. када је површина под овом уљарицом била од 210.000 до 215.000 хектара.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/529003/isplata-subvencija-pocela

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар