Од овог поврћа са 5 ари 3000 евра зарада!

Аутор: Gdjakovic
423 посета

ОВО ПОВРЋЕ ДОНОСИ БРЗУ ЗАРАДУ, РАСТЕ ПРЕКО НОЋИ, БЕРЕ СЕ СВАКОГ ДАНА! Улагања се врате одмах, на само 5 ари се узме и 3.000 евра!

Мали су а укусни, омиљени у салатама, сендвичима, иду фантастично уз печење, иделани су за туршију. Корнишони су осим што су веома укусни, иделани и за узгајање, а може се и лепо зарадити.

Пример су Вулетићи из Доње Грабовице надомак Ваљева који су за Агромедију говорили о свом искуству плантажног гајења ове сорте краставца. Петочлана породица одлучила је да за почетак гаји на површини од пет ари, а после пробне производње су планирали проширење плантаже на неких 50 ари.

Илустрација: Српски корнишони махом заврше на трпезама Немаца/ Фото: Pixabay

– Ова производња нас је привукла јер није тешко гајити краставац, на тој површини може да се постигне задовољавајуци принос, корнишон уз редовно заливање практично расте преко ноци и сваки дан се бере. У односу на неку другу производњу може брже да се дође до новца и свакодневно стиже за продају – прича Стефан Вулетић:

– Исплативости има без обзира што се ради о мањој површини, само је битно све одратити како треба и тада човек може да се нада да ће нешто да заради.

Корнишон гаје у шпалиру, односно уз ослонац, на отвореном пољу. У набавку семена, система за наводњавање кап по кап, коље, мреже за шпалирску производњу поврћа, минерална ђубрива уложили су око 50.000 динара.

Очекују да ће се улагања већ у овој години исплатити, а за наредну им кажу једино остаје да купе семе, јер све остало може да послужи у наредних неколико сезона.

– Очекујемо принос од 2.000 до 2.500 килограма. То је задовољавајући род, јер смо применили све потребне агротехничке мере, течно минерално ђубриво додавали смо заједно са водом кроз систем за наводњавање – наводи Стефан.

Цена корнишона се креће око 120 динара за килограм, а било је периода у протекле три, четири године када је била и знатно виша.

– Продају се мање количине од 10 до 20 килограма, а примили смо и поруџбину за 100 килограма. Касније када буде већи род можда продаја буде и на кванташкој пијаци или нека трговина. Сада је то ваљевско тржиште, а уколико буде потражње и ван нашег краја набавили смо амбалажу, па је могуће да краставац пласирамо и на београдско тржиште, што ће ипак зависити од количине – каже Вулетић.

Тренутно им је приоритет да корнишон продају у свежем стању. Међутим, у зависности од потражње постоји и могућност производње зимнице и да и тако корнишони одгајани у Доњој Грабовици нађу пут до купца.

Курир.рс/Агромедиа

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4134608/kornisoni-na-samo-5-ari-donesu-i-3-000-evra

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар