Непалци дошли у бербу за 30 евра на дан

Аутор: Gdjakovic
452 посета
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Док је сунца биће и корнишона! Овим речима описује овогодишњи род откупљивач краставаца посејаних у атару села Госпођинци у општини Жабаљ.

Сезона брања корнишона кренула је почетком јуна и у том послу осим домаће радне снаге госпођиначки повртари имају помоћ и од сезонских раднике из Непала са којима је стигао и њихов кувар. – Тренутно је 20 Непалаца добило папире за легалан боравак и тако прешло близу 6.000 километара (5.800 км), а тражили смо укупно 30 сезонаца из те земље – навео је за “Дневник” директор  Агропродукта” Дејан Рончевић,чија фирма откупљује краставце и шаље даље у Немачку, где се прерађују и продају на тамошњем и страним тржиштима.

По речима Рончевића “Агропродукт” је обезбедио страним сезонским радницима бесплатну храну и комфоран смештај у контејнерима у непосредној близини откупног места, а дневницу плаћа 30 евра.

Фото: Дневник/С. Шушњевић
30 евра дневница за брање краставаца, а храна и смештај бесплатни

– Задовљни смо како раде, а ни они немају примедбе на нас – казао је Рончевић, премда је посао захтеван. Краставци се не смеју брати са петељкама и треба имати добро око да би се видео поред зелених листова мали ситан плод који иде у прву класу и најскупље плаћа повртарима.

– Овог пролећа каже наш саговорник ,у Госпођинцима је под краставцима око 200 хектара а до краја октобра “Агропродукт” очекује да ће пословном партнеру испоручити 5.000 тона краставаца.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

– Краставци су ове сезоне одлично родили уз примену агротехнике, у првом реду наводњавања ,али у ланцу производње неће бити задовољних – каже Рончевић. – Производњу смо уговарали у новембру прошле године ни слутећи да ће се десити ратни сукоби у Украјини због којих је цена горива вишеструко повећана.


Није једноставно

Рончевић наглашава да колико год се сматра да краставци могу бити исплативи јер се у току бербе може добити и 130 тона по хектару, то није тако. – На истој њиви не могу се сејати сваке године, већ сваке четврте зато се краставцима могу навелико бавити само повртари који имају више хектара земље


Рончевић каже да су производња и транспорт у односу на лане скупљи за бар 40 одсто, а да килограм прве класе корнишона вреди мало више од евра, односно кошта навелико 122 динара, а прошлог лета повртати су добијали за прву класу 110 динара.

Зараде највише има у корнишонима преве класе – наглашава Рончевић и додаје да калибратор корнишоне сврстава по величини у седам класа , и да свака класа краставаца има своју цену .Најмање су плаћени они највећи краставци сврстани у седму класу. Лане је килограм тих краставаца вредео свега 16,4 динара ,а ове године за неколико динара више.

З. Делић

https://www.dnevnik.rs/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар