Ко ће градити обећану фабрику за прераду парадајза?

Аутор: Gdjakovic
310 посета

Након протеста због ниске цене парадајза током лета 2021. године, пољопривредницима из околине Лесковца бивши министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао је градњу хладњаче за складиштење производа. Након две године тендер за градњу дистрибутивног центра у Зеленој зони коначно је расписан, а вредност радова је 75,8 милиона динара.

Цена парадајза која се током 2021. године кретала између 5 и 10 динара натерала је пољопривреднике из Јабланичког округа на протест, а један од њихових многобројних проблема био је извоз, као и складиштање па им је тада обећана градња хладњаче.

Од обећања тадашњег министра Бранислава Недимовића па до расписивања тендера прошле су две године, а произвођачи истичу да је још једном потврђено да је југ Србије увек и у свему последњи.

Добро је да то није остало само на обећању, јер нам је хладњача стварно неопходна. Међутим, од нашег протеста прошле су две године, да се то десило негде другде у Србији тај посао би већ био завршен. О југу Србије прича се и размишља само када су неки проблеми, а када треба да нам се помогне онда смо увек последњи – каже произвођач парадајза.

Тендер је, како се наводи у документацији, отворен до 10. јула, а рок за завршетак радова је 180 дана, рачунајући од дана увођења у посао.

Планирана грађевина је предвиђене спратности П у делу хале и П+1 у делу административног блока. Бруто површина објекта је 1.231,72 м2. Хала има улаз за робу, улаз за виљушкара са рампом, улаз за амбалажу, излаз робе и излаз отпада. У хали се налази пријемни део, просторија за амбалажу, три лагер коморе на +4° Ц и једна лагер комора на -20° Ц. Административни блок у приземљу са подеста се улази у хол ветробран са степеништем и санитарни чвор за посетиоце – стоји у документацији.

Подсетимо, споразум о градњи хладњаче потписан је крајем 2021. године, а осим Града Лесковца, потписници Меморандума су и општине Лебане и Власотинце, које су једне од највећих у Србији по производњи парадајза.

Извор:

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Posle-dve-godine-od-najave-raspisan-tender-za-gradnju-hladnjace-u-Leskovcu.sr.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар